9 Dingen die je niet wist over condooms
Ze zijn er in alle soorten en maten en iedereen die goed voorbereid ten tonele wil verschijnen heeft een voorraadje in huis. Maar zeker weten dat jij dit nog niet wist over condooms.
Het is soms best een gedoe om ze goed om te krijgen en ze verpesten zogenaamd het moment suprême, maar bovenal zijn condooms vooral om je te beschermen tegen SOA’s of een ongewenste zwangerschap.
1. Lang, lang geleden
Zelfs duizenden jaren geleden pakten mannen hun pielemuis al in. Op muurschilderingen die stammen uit 15.000 jaar voor Christus zijn de eerste ingepakte piemels ontdekt.
2. Linnen
De eerste officieel gedocumenteerde condooms stammen uit de Romeinse tijd. Dit waren handgemaakte condooms, van linnen…
3. Fietsband
De eerste rubberen condoom was zo dik als de binnenband van een fiets. Wie durft er nu nog te zeggen dat je met condooms niets voelt.
4. Legaal
Condooms werden pas in 1920 legaal in de Verenigde Staten. Die waren overigens nog lang niet zo comfortabel als nu. De eerste condooms met glijmiddel werden namelijk in 1957 pas geïntroduceerd door de Britten.
5. Vegan
Wist je dat er ook veganistische condooms op de markt zijn? Die van Glyde bijvoorbeeld. Ze zijn gemaakt zonder toegevoegde chemicaliën, dierlijke ingrediënten, petrochemie, parabenen, gluten, talk of zaaddodende middelen.
6. Miljarden
Elk jaar worden er wereldwijd meer dan 4 miljard condooms gebruikt. In Nederland zijn dit er 30 miljoen. Dat zijn er gemiddeld twee per persoon per jaar.
7. Foutje, bedankt
Wie een condoom draagt is goed bezig, maar heeft toch nog 18 procent kans dat het misgaat. Dit komt vaak door het verkeerd omdoen, de verkeerde maat of te weinig vocht.
8. Tik tak
Een standaard condoom is getest voor gebruik van 15 tot 30 minuten. Zet die stopwatch dus maar aan!
9. Size does matter
Een condoom te groot of te klein? Dat kan. Bij piemels met een omtrek kleiner dan 110 mm of groter dan 135 mm kan het rubbertje soms niet goed passen. Ga in dat gevoel op zoek naar xs of xl. Niets om je voor te schamen.