Trans-boot Canal Parade roept op tot zorgvuldigheid in trans-onderwerpen
Deelnemers van de transboot die zaterdag meevaart in de Canal Parade, dragen die dag een boodschap uit. Ze roepen media op om „nauwkeurig te berichten over transgenderonderwerpen en desinformatie te stoppen, bijvoorbeeld door informatie goed te checken en door meerdere bronnen te spreken”. Dat meldt Transgender Netwerk Nederland.
Onder het motto ‘Disinformation hurts, spread understanding’ stellen ze aan de kaak dat er „steeds vaker onwaarheden over transgender mensen” verschijnen in de media, zoals „dat zij kleedkamers of toiletten onveilig zouden maken voor anderen of dat transzorg gevaarlijk is”.
„Er komt meer ruimte voor niet-onderbouwde meningen. Betrouwbaar onderzoek verdwijnt naar de achtergrond. Voor transgender mensen en hun zorgverleners is dat heel verontrustend”, zegt Camiel Welling, GGD-arts en organisator van de Trans Pride.
Mediamonitor
Welling wil niet alle media over een kam scheren. „Media zijn een breed begrip, daaronder vallen ook sociale media. Maar onze oproep is specifiek voor professionele media. Ook in krantenartikelen of actualiteitenprogramma’s zien we negatieve verhalen toenemen.”
Transgender Netwerk Nederland concludeerde eerder in hun mediamonitor dat in 2022 bij transgenderonderwerpen in de media de negatieve sentimenten toenamen, terwijl de positieve en neutrale stellingnames juist afnamen. Welling zegt dat hij afgelopen jaar ook zeker verbetering heeft gezien. „We zien bovendien dat desinformatie niet alleen voor de transgemeenschap, maar in de algemeenheid een probleem is.” Hij ziet de oproep dan als aanmoediging aan media om te blijven factchecken en om twee kanten bij elk verhaal te laten zien. „Laten we elkaar blijven vinden en gesprekken aangaan om desinformatie tegen te gaan.”
Sinds 2019 vaart er jaarlijks een transboot mee in de Canal Parade. De botenoptocht is het sluitstuk van de jaarlijkse Amsterdam Pride, waarmee aandacht en begrip wordt gevraagd voor de regenbooggemeenschap.
ANP