Niet alleen consument, ook producent verslaafd aan het effect van suiker

Valentijn van Santvoort 4 apr 2025

Elke suikerhoudende hap die we nemen, doet de kassa rinkelen bij de Grote Jongens in de voedselindustrie. Terwijl voedingsgigant PepsiCo afgelopen jaar wereldwijd 9,5 miljard dollar winst maakte, zijn de nieuwste cijfers van het CBS over overgewicht onder de Nederlandse bevolking zorgwekkend.

Het is niet gelukt om het percentage mensen met overgewicht de afgelopen tien jaar te laten dalen en nog steeds heeft ruim de helft van de Nederlanders hiermee te kampen. Het aantal mensen met ernstig overgewicht is zelfs gestegen van 13 tot 16 procent.

Tegelijkertijd hebben we te maken met een voedselindustrie die haar producten volstopt met suiker en ze als gezond verkoopt met vage gezondheidsclaims zoals ‘zonder geraffineerde suikers’. Wanneer je meer suiker consumeert dan dat je lichaam nodig heeft voor energie, wordt het opgeslagen als vet. Hoe lastig wordt het dan om ons gewicht op peil te houden? We zijn niet verslaafd aan suiker omdat we zwak zijn, maar omdat de voedselindustrie bewust inzet op zoet, verleidelijk en misleidend. En de industrie zelf is net zo verslaafd aan de winsten daarvan.

Normaliseren

Overgewicht kost Nederland inmiddels ruim 79 miljard euro per jaar, berekende Maastricht University – meer dan 8 procent van ons bruto binnenlands product. Het gaat allang niet meer alleen over gezondheid, maar over een groeiend economisch probleem. De parallellen met tabak zijn duidelijk: een industrie die jarenlang winst maakte op het normaliseren van schadelijke consumptie. Ook in de voedingsindustrie worden ultrabewerkte producten met veel suiker en weinig voedingswaarde actief gepromoot, met een enorme maatschappelijke rekening tot gevolg. Zolang preventiebeleid zich vooral richt op de consument en niet op de bron – de productie en promotie van deze producten – blijven we dweilen met de kraan open.

De overheid doet intussen haar best. Een suikertaks leek bijvoorbeeld even een oplossing te kunnen bieden. Maar gelijk werden frisdranken afgelopen jaar slim geherformuleerd door een drupje zuivel toe te voegen om de taks te omzeilen. We moeten de oplossing van het gezondheidsprobleem dus ook echt bij de industrie zelf zoeken. Er zijn producenten nodig die zelf verantwoordelijkheid nemen om de cijfers omlaag te drijven. Het wordt tijd dat ze producten structureel gezonder maken en consumenten écht transparant informeren. De industrie heeft lang genoeg geprofiteerd van een ziekmakend systeem. Het is tijd om de verslaving die ze zelf heeft gecreëerd, af te breken.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties