Een stuurloos kabinet
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Flezerscolumn-files%2FCoach-foto-3a_ccexpress-Facebook-24.jpeg)
Het beleid van het kabinet-Schoof vertoont een zorgwekkend patroon: een structureel gebrek aan daadkracht op thema’s die het dagelijks leven van Nederlanders raken. Terwijl inflatie en stijgende kosten voor energie, voedsel en wonen de koopkracht onder druk zetten, blijft het kabinet steken in onderlinge verdeeldheid.
Want waar is het grootschalige plan om de koopkrachtcrisis van de lager betaalden aan te pakken? Hetzelfde geldt voor de woningmarkt: ondanks alle beloften van betaalbare woningen, blijft het tekort schrijnend. Jongeren en starters worden aan hun lot overgelaten, terwijl speculanten vrij spel hebben. Dit gebrek aan daadkracht speelt ook op andere terreinen.
Klimaatbeleid: slappe hap
Op klimaatgebied laat het kabinet het eveneens afweten. De energietransitie verloopt te traag, en de CO2-uitstoot daalt onvoldoende. De energiecrisis vraagt om een grootschalig isolatie programma voor woningen en een versnelde opschaling van schone energiebronnen. In plaats daarvan leunt het kabinet op kortetermijnoplossingen, zoals de import van Amerikaans gas. Dit is niet alleen slecht voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van burgers.
Landbouw: pappen en nathouden
Ook op het gebied van landbouw toont het kabinet weinig daadkracht. Het mestoverschot en de oppervlaktewatervervuiling zijn al jarenlang een ernstig probleem, maar het blijft een beleid van pappen en nathouden. Concrete acties om boeren te ondersteunen bij de omschakeling naar duurzamere methoden blijven uit. Het gevolg? Vervuild oppervlaktewater, biodiversiteitsverlies en een ontbrekend perspectief voor boeren.
Toegankelijkheid zorg onder druk
Met betrekking tot de zorg is het beeld niet veel beter. Rijk en arm betalen evenveel premie, terwijl de winsten van zorgverzekeraars en farmaceutische bedrijven ongemoeid worden gelaten. En het personeelstekort groeit, waardoor de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg verder onder druk komen te staan.
Nederland verdient beter
Het Kabinet-Schoof mist visie en daadkracht. Of het nu gaat om wonen, klimaat, landbouw of zorg: het kabinet-Schoof kiest voor halve maatregelen in plaats van echte oplossingen. Nederland heeft dringend behoefte aan een daadkrachtig bestuur dat kiest voor rechtvaardigheid, duurzaamheid en een toekomstbestendig beleid.