Zelfvoorzienend: waarom je nú een moestuin wilt

Niels Stokebrand 27 feb 2025

Laten we eerlijk zijn: de wereld voelt tegenwoordig als een rommelige plek. Oorlogen, inflatie, klimaatproblemen en dan nog de vraag of je boodschappen deze week weer duurder zijn dan vorige. Terwijl de wereld in brand lijkt te staan (soms letterlijk), zoeken steeds meer mensen naar iets dat wél houvast geeft.

En wat blijkt? De oplossing zit misschien gewoon in je eigen achtertuin: een moestuin.

Waar we ooit dachten dat zelf groenten verbouwen iets was voor geitenwollensokken-types en survivalists, ontdekken nu steeds meer mensen hoe bevrijdend het is om hun eigen eten te laten groeien. Het geeft een gevoel van controle in een tijd waarin alles onzeker lijkt. Bovendien: wat is er fijner dan een salade eten waarvan je exact weet waar alles vandaan komt? Geen pesticiden, geen verborgen kosten, gewoon pure, zelf gekweekte groente.

Trend met wortels in de crisis

De moestuin-rage is niet zomaar een hipster-trend. Telkens wanneer de wereld een beetje wankelt, grijpen mensen terug naar basisvaardigheden. In de coronaperiode zagen we al dat mensen massaal gingen bakken (wie herinnert zich de gisttekorten nog?) en nu is het tijd voor de volgende stap: zelfvoorzienend zijn.

Steeds meer mensen realiseren zich dat een eigen moestuin niet alleen een manier is om op de boodschappen te besparen, maar ook een vorm van zelfzorg. De combinatie van fysiek bezig zijn, buitenlucht en het zien groeien van iets waar je zelf je handen in hebt gehad, werkt therapeutisch. En laten we eerlijk zijn, een verse tomaat van eigen bodem smaakt tien keer beter dan iets wat drie dagen in een vrachtwagen heeft gelegen.

Van chaos naar kalmte, één courgetteplant tegelijk

Er is iets magisch aan het planten van een zaadje en weken later te zien hoe daar een stevige plant uit groeit. In een wereld waarin alles steeds sneller moet, dwingt een moestuin je om geduldig te zijn (wachttijd die ik gebruik om erover te bloggen bij Gaardners). Je kunt een radijs niet op twee keer snelheid laten groeien, hoe graag je dat ook zou willen. En precies dát maakt het zo’n fijne tegenhanger van de hectiek van het dagelijks leven.

Dus of je nu een balkon hebt met een paar kruidenplantjes, of een flinke tuin waar je hele maaltijden uit kunt oogsten: het maakt niet uit. Begin klein, experimenteer, geniet. In tijden van onzekerheid is er niets zo geruststellend als de zekerheid dat je eigen tomatenplanten gewoon blijven groeien.

Wie weet, misschien is jouw eerste zelf gekweekte wortel wel het begin van een nieuwe levensstijl. En zo niet? Dan heb je in elk geval een goed excuus om even lekker met je handen in de aarde te wroeten. Ook wat waard.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties