Wie altijd online is, logt uit bij zichzelf

Arnold Bergmans Gisteren

Het web dat onze verbeelding vangt.

De komst van het internet heeft onze wereld onherroepelijk veranderd. Met één klik staan ​​we in contact met vrienden, leren we nieuwe vaardigheden en vinden we antwoord op vragen die vroeger uren onderzoek vergden. Het internet heeft deuren geopend naar informatie en mogelijkheden die generaties voor ons zich niet eens kunnen voorstellen. Maar achter deze krachtige façade schuilt een schaduwzijde die we vaak over het hoofd zien: de verarming van onze fantasie.

Grenzen en muren

Het internet heeft onze wereld dichter bij elkaar gebracht en aanzienlijke afstand gecreëerd. Het biedt een schat aan kennis, maar leidt ons tot oppervlakkige consumptie. Het heeft grenzen vervaagd en tegelijkertijd nieuwe muren opgetrokken tussen wat echt is en wat slechts een illusie te zijn. Waar kinderen vroeger urenlang een fantasiewereld met wat takken en een oude deken creëerden, ondernemen ze nu met tablets. Waar we eerdere verhalen bedachten en onze eigen helden tot leven overgebracht, scrollen we nu eindeloos door feeds gevuld met beelden en ideeën van anderen.

De ruimte waarin we ooit zelf dachten, droomden en uitgeoefend, wordt nu vaak ingevuld door algoritmen. En het zijn niet alleen kinderen; ook volwassenen zijn kwetsbaar. Hoe vaak kiezen we voor een constante stroom content in plaats van een goed boek, of scrollen we door perfect gefilterde levens in plaats van onze eigen dromen te koesteren?

Eigen geest

Het internet heeft onze wereld verbonden, maar dreigt ons los te maken van onze eigen geest. De kunst van het vervelen, de bron van creativiteit lijkt verloren te gaan. Zet dat scherm eens uit en laat je gedachten dwalen. Misschien ontdek je een wereld die rijker is dan welke zoekmachine je ooit kan tonen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties