Trumps grootheidswaanzinwaan
Een wereldkaart vol dromen. Donald Trump, ooit vastgoedmagnaat en later president van de Verenigde Staten, staat bekend om zijn unieke vermogen om het ondenkbare te bedenken én serieus te nemen. Zijn voorstel om Groenland van Denemarken te kopen, leek voor velen een grap totdat het dat niet was.
Achter deze uitlatingen ligt echter een diepere ambitie: de wereld hertekenen zoals alleen hij dat kan bedenken, met zichzelf aan de macht en omringd door miljardairs.
Een nieuwe wereldorde
Trump heeft altijd een fascinatie gehad voor de superrijken. Tijdens zijn presidentschap bracht hij een ongekend aantal miljardairs in zijn kabinet, alsof een goedgevulde bankrekening automatisch gelijkstaat aan politiek inzicht. Mensen zoals Rex Tillerson (voormalig ExxonMobil-CEO) en Betsy DeVos (miljardair en onderwijsminister) benadrukten Trumps overtuiging: alleen de elite weet hoe je een land, of zelfs de wereld, moet runnen. Het Witte Huis leek meer op een exclusieve club voor de Forbes Top 500 dan een volksvertegenwoordiging.
Stel je voor: een wereld waarin Trump, omringd door de rijkste mensen op aarde, letterlijk landen zou willen verwerven. Groenland was slechts het begin. De onderliggende gedachte is eenvoudig. Waarom onderhandelen als je het gewoon kunt kopen? Zijn logica: alles is te koop inclusief soevereiniteit.
Slotgedachte
Donald Trump laat de wereld achter met veel vragen, maar vooral één grote les: soevereiniteit en politiek zijn niet te koop. Europa heeft een belangrijke taak om de grenzen van moraliteit en internationale orde te bewaken. Want zoals Trump ons heeft laten zien, is niets écht veilig wanneer macht en ego samenkomen.