De intrigant
Eén van de beste politieke tekeningen stamt uit Asterix en de intrigant. Namelijk het moment dat Caesar op de kleine onooglijke slaaf naast hem neerkijkt.
Deze heeft nog geen woord gezegd, staat daar als onschuldig lam, terwijl intussen de Romeinse senatoren in heftige woordstrijd verstrikt, zelfs handtastelijk worden, over de schlemiel, die zojuist binnengebracht is en als meesterintrigant aangeprezen werd. Caesar, als doorgewinterde leider van het Romeinse Rijk, erkent het potentieel van deze ogenschijnlijke onopvallende verschijning. De intrigant, namens Cassius Catastrofus, staat daar, nadrukkelijk ongedwongen, en weet ook Caesar uit de reserve te lokken door kalmte te manen en een opmerking te maken „dat de weledele Heren toch a.u.b. de naïviteit van Caesar niet mogen misbruiken’. Als Caesar zich spontaan daarover opwindt, realiseert hij zich echter ook direct de absolute genialiteit achter het talent van Cassius Catastrofus.
Zand in de ogen
Konstantin Samoilov (inside Russia) beschrijft in één van zijn YouTube-streams het moment waar Vladimir Poetin naar voren geschoven wordt door de clan rond de voortdurend beschonken Boris Jeltsin. Als geleerde KGB’er weet Poetin vanaf het begin steeds stap voor stap het juiste intrigerende woord en enscenering te vinden, al zijn tegenstanders zand in de ogen te werpen, zodat ze zich onder elkaar uitschakelden, dan wel als invloedrijke politieker of daadwerkelijk met geweld naar het leven stonden. Konstantin spreekt over de ‘Vertical of Power‘. Stap voor stap bouwt hij vanaf het begin een staat op, volledig doordrongen van zijn macht en compleet stuurbaar vanuit één hand, namelijk die van Poetin zelf. De ingrediënten: angst, door middel van Corruptie en omkoping en daarna te dreigen dit naar buiten te brengen, verdraaide en gemanipuleerde uitspraken en nieuwsberichten, leugens, psychische spelletjes en martelingen, aanslagen en moord. Toen hij eenmaal wist dat Angela Merkel bang was voor honden, mocht zijn labrador „voor de gezelligheid” altijd bij de gesprekken met de oud-kanselier zijn.
Rechtvaardiging
Hoogstwaarschijnlijk begon het voorspel in Moskou, op 8 september 1999. Vroeg in de ochtend vernielde een krachtige explosie de gevel van een flatgebouw, waarbij 94 bewoners omkwamen terwijl ze sliepen. De Tsjetsjeense terroristen kregen de schuld, wat door hen steeds opnieuw nadrukkelijk werd ontkend. Meer dan waarschijnlijk was het de KGB zelf, die dit wilde gebruiken als rechtvaardiging voor de voortzetting van de Tsjetsjeense oorlog. Dit was wederom positief voor Poetin, die zich als sterke jonge doortastende leider profileerde en zo de verkiezingen in maart 2000 wilde winnen. Verschillende parlementsleden, die onderzoek deden naar de explosies, werden later vermoord. Alles uiteindelijk bedoeld Rusland terug op het pad van het Stalintijdperk te brengen. Met het begin van Oekraïne oorlog in 2022 dacht Poetin de definitieve stap ter voleinding van dit proces te zetten. Daarna zouden verdere veldtochten geplant zijn richting westen, misschien ja, zelfs tot aan Lissabon door te marcheren.
Monster
Het is uiterst pijnlijk vast te moeten stellen dat meerdere politici, journalisten en filmmakers blijven opperen dat het vrije westen zelf schuld aan het gedrag van Poetin is. Zij horen zijn stem, de woorden, soms zacht en vriendelijk gesproken. Weloverwogen, met toch een zekere urgentie. Wat zij overzien zijn Poetins daden. Zonder enige schroom stuurde hij alleen al in Oekraïne 700.000 Russen, Noord-Koreanen en Jemenieten de zekere dood in. Zoals in Syrië, bombardeert hij ook nu civiele doelen, waaronder kinderziekenhuizen. De man is een monster en staat in de galerij naast Stalin, Hitler, Himmler, Idi Amin en zijn vriend Bashar al-Assad. Daarop is hij als aards intrigant hoogst waarschijnlijk heel erg trots. Uit zichzelf zal hij nooit ophouden. Ave Caesar!