Nederland in 2050

Annemiek Wassenburg 29 dec 2024

Meer oudjes, bollebozen en mensen met migratieachtergrond.

Deze opgewekte kop stond boven een artikel in een onzer elite-kranten. Mijn rechtvaardigheidsgevoel begon er hevig van te jeuken. Wordt 2050 net zo’n jaar als beschreven in de roman 1984 van de schrijver Orwell? Dat was pas echt een rot-jaar. Gelukkig viel de werkelijkheid, achteraf bezien, mee. Hoe dat met 2050 zit, moeten we afwachten, maar gunstig klinkt het niet. Oudjes en immigratie. Jakkie. Dan komen we waarschijnlijk bollebozen tekort. Zorgwekkend.

Valt mee

Want vandaag de dag struikel je vaak over de bollebozen. Ze zitten overal; even onuitroeibaar als bedwantsen in een vochtig huurhuis. Ze vertellen de niet-bollebozen wat goed voor hen is en waarom. Goed luisteren, niet-bollebozen. Kun je wat van leren. Bijvoorbeeld dat jij niks waard bent: geen onderwijs, onderkomen of bescherming en dat je ondergeschikt bent aan anderen die dat alles wel waard zijn. Dat je wordt opgescheept met sjouw- en bukbanen waarin je steeds ongezonder wordt en daar vervolgens zelf de schuld van krijgt omdat jouw kwalen niet bolleboos genoeg zijn voor zorg en behandeling.

Leren leven zonder geld omdat je dat niet nodig hebt als domoor. En jaarlijks bedelen om toeslagen, die gewoon onderdeel van je inkomen hadden moeten zijn. Je moet zelfs geloven in de democratie, al negeert die je bestaan. Anders ben je populist en dat is foei.

Een heilloos 2050

Hoe zal het alle niet-bollebozen vergaan in 2050? Die ‘oudjes’ waren eens jong en moesten zich staande houden in een wereld die amper rekening hield met jong, omdat vrijwel alle bestuurders oud waren. Hun fietsen moesten aan de kant voor auto’s en in de bus moesten ze opstaan voor ouderen. Woningnood. Nu betalen voor straks. Vandaag de dag moeten hun auto’s aan de kant en moeten ze in het openbaar vervoer staan terwijl de jeugd blijft zitten.

Aangepastewoning-nood. Gezeik over hun AOW-rechten door een jeugdig publiek. Straks betalen voor niks. Ze worden zelfs gereduceerd tot verkleinwoordjes. Niet eerbiedwaardig oud, maar ‘oudje’. Daarmee worden ook hun behoeften en betekenis gereduceerd tot niks.

Het bos ingestuud

Migranten (vluchtelingen of arbeids-) mogen evenmin op veel waardering rekenen. Tenzij ze goud halen op de Olympische spelen of BN’er worden, want anders horen ze er niet bij. Hun banen spelen zich af op de achtergrond en dus kijkt niemand naar ze om. En als ze niet werken dan zijn ze helemaal de nationale. Nou ja, nationale… Dat zijn ze dus juist niet. Ze worden letterlijk het bos ingestuurd. En al spreken ze nog zo goed Nederlands, ze krijgen toch elke keer weer te horen: „Waar kom jij vandaan?” En de hoogopgeleide onder hen wordt begroet met: „O sorry; Ik dacht dat je de werkster/schoonmaker was.” Een groter belediging bestaat niet. Behalve voor de echte schoonmakers.

Bollebozen zwijgen in alle talen over hun afkomst, behalve als dat de goede is. Ze gaan er prat op ‘hardwerkende Nederlander’ te zijn. Maar geen ‘gewone Nederlander’, dat gaat net iets te ver. Als zo’n bolleboos zijn echte oorsprong wegcijfert, zegt hij feitelijk dat hij zich voor zijn groep schaamt. Omdat die arm is of ondermaats. Terwijl hij juist het voorbeeld had kunnen zijn: ook als… kun je succesvol zijn. En hij had meer gesnapt van die niet-bollebozen. Handig voor een politicus of arts.

Oplossen 2050-problemen

Als ik het zo bekijk wordt 2050 inderdaad niet leuk. Maar ligt dat nou aan de ‘oudjes’ en de ‘gewone’ Nederlanders, of aan de bollebozen zelf? Je zou verwachten dat echte bollebozen slim zijn maar kennelijk is dat niet zo. Anders zouden ze, in plaats van elkaar de tent uit te vechten in landsbestuur en universiteit, allang zijn begonnen met het oplossen van alle 2050-problemen. Maar het enige wat ze echt willen, is de oudjes oplossen. Met een 75+pil. En alle landen veilig verklaren voor vluchtelingen. Brrrr.

Een gelukkig nieuwjaar gewenst, zolang dat er nog is.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties