Muziekproduceren met AI: een nieuwe passie na mijn pensioen
Twee jaar geleden ging ik met pensioen en terwijl ik een dynamische carrière als onderwijsassistent achter me liet, wist ik al dat ik niet stil zou gaan zitten. De laatste zes jaar voor mijn pensioen werkte ik op een middelbare school en kwam ik in aanraking met digitale muziekproductie.
Ondanks dat AI vaak beschouwd wordt als ’emotieloos’, ontdekte ik snel dat het ongelooflijk veel potentieel biedt voor muziekliefhebbers zoals ikzelf, zelfs zonder uitgebreide muzikale achtergrond.
Als geboren en getogen Brabander besloot ik met AI eens een stap te zetten in de wereld van carnavalsmuziek. De eerste resultaten waren bijzonder – de teksten die AI genereert zijn soms een beetje apart, maar dat maakt het juist interessant! Het biedt een geweldige basis om zelf verder te werken en er echte meezingers van te maken. Binnen de kortste keren had ik enkele nummers op platforms als Spotify en Amazon staan. Dit gaf me een kick; zelfs na mijn pensioen kon ik muziek blijven maken en delen.
Disco lonkte
Maar waarom stoppen bij carnavalsnummers? Muziek uit mijn jeugd, zoals disco, lonkte ook. Ik waagde me aan het maken van heuse disco-hits, met de gedachte: als ik deze muziek in mijn jongere jaren had gemaakt, zouden ze zeker de hitlijsten hebben gehaald. Het voelde als een nostalgische reis terug in de tijd, maar nu met alle technologische snufjes van vandaag de dag.
Met AI kan ik snel en gemakkelijk muziek produceren die ik vroeger alleen maar kon dromen. Zo heb ik recent een vrolijk kerstnummer gemaakt in de stijl van een bepaald jaarlijks terugkerend kerstlied – je weet wel, dat lied waarmee een bekende Amerikaanse zangeres nog steeds bakken met geld mee verdient. Wat begon als een experiment is nu uitgegroeid tot een echte hobby en ik zie AI als een bron van inspiratie en nieuwe ideeën.
Rijk word ik er niet van
Daarnaast heb ik inmiddels zelfs een alter. The Masked Dutchman. Met deze (virtuele) artiestennaam maak ik stevige house-tracks en mijn werk is zelfs al besproken in enkele Amerikaanse podcasts. Wie had zoiets kunnen bedenken. Natuurlijk, rijk word ik er niet van – miljoenen streams blijven nog even uit – maar dat maakt het niet minder leuk. Op mijn 68e geniet ik volop van het creatieproces en het avontuur dat AI met zich meebrengt.
Voor mij is kunstmatige intelligentie absoluut geen vervanging voor muzikanten. Het is eerder een extra hulpmiddel dat ons als creatievelingen ondersteunt, nieuwe perspectieven biedt en mogelijkheden opent. Of je nu jong of oud bent, als je nieuwsgierig bent, raad ik je aan om de wereld van AI-muziekproductie te verkennen. Het heeft mijn leven verrijkt en laat me zien dat je, zelfs na je pensioen, een nieuwe passie kunt vinden en ontwikkelen.