Trump: de Messias van de misleiding?
Laten we eerlijk zijn: het blijft verbazingwekkend dat een land met meer dan 300 miljoen inwoners geen betere kandidaten had. Kamala Harris leek even die bekwame kandidaat die voor een frisse wind kon zorgen, maar het Amerikaanse volk heeft opnieuw gekozen voor Donald Trump. Maar waarom?
Zijn die Amerikanen dan dom en naïef of hebben ze zó weinig vertrouwen in het systeem, dat ze zichzelf vastklampen aan iemand die met zijn ‘recht door zee’-mentaliteit belooft hen te redden van alles en iedereen?
Je hoort zijn fans de gekste dingen zeggen: Trump is een held, Trump is hun redder, Trump heeft zelfs een kogel voor hen opgevangen. Waar komt die verafgoding toch vandaan? Hebben Amerikanen echt zo’n kort geheugen?
Gevangenis en Witte Huis
Kunnen ze zich niet herinneren dat hij de man is die, als president, twee afzettingsprocedures aan zijn broek kreeg? Nota bene deels door zijn eigen partijgenoten. Een man met een strafblad die doorlopend verwikkeld is in fraudezaken, beschuldigingen van ongewenste intimiteiten, seksueel geweld en belastingschandalen. Hebben ze de beelden gemist van de dozen vol staatsgeheimen die uit zijn huis werden gehaald? Een ander met zulke misstappen zou je toch naar de gevangenis wensen, niet naar het Witte Huis?
Zien ze niet de man die hele rare uitspraken doet, een microfoon pijpt tijdens zijn verkiezingscampagne en hele bevolkingsgroepen verguist? Beseffen ze niet dat Trump het volk blijft bespelen, blijft strooien met zijn mooie praatjes? Of denken ze echt dat hij het ‘voor hen’ doet? Zien ze niet dat het presidentschap voor Trump niet een roeping is, maar zijn reddingsboei? Zijn weg om zich onschendbaar te maken? Zonder presidentiële immuniteit wacht hem niet het Witte Huis, maar misschien wel die cel.
De Godsgezant
Als je door die presidentiële façade heen kijkt, blijft er niet veel meer over dan een verbitterde, oude man die zich inleeft in de rol die hij zelf gecreëerd heeft: de held, de ‘Godsgezant’ die alles voor het volk doet. Hierdoor ziet men waarschijnlijk niet de man die belust is op geld en macht. Of de man die denkt dat hij nog steeds iedereen bij the pussy kan grijpen. Nee, hij speelt feilloos in op wat mensen willen horen: God, vaderland, veiligheid. Economie, minder migratie, vrede. Voor elk probleem heeft hij wel een ‘oplossing’ in de aanbieding. En als daar wat leugens en halve waarheden voor nodig zijn, prima.
Willen de gelovigen iemand die door God uitverkoren is? Die kunnen ze krijgen. Wil het volk een betere economie of minder immigranten? Beloven kan altijd. Willen ze geen oorlog meer? Tuurlijk, hij regelt het wel. Dat had ie toch al eerder gedaan? Dat er daarna miljoenen vrouwen als slaven in Afghanistan moeten leven, dat is maar bijzaak. Om zijn huid te redden gaat ie ver. Dat hebben we wel gezien op 6 januari 2021 toen hij zijn zin niet kreeg. Hij was destijds zeker niet de leider die eenheid voor zijn volk wilde, maar zelfs de coup aanspoorde.
Verhalen
Wat Trump wel is, is een zakenman die precies weet hoe hij zijn potentieel kan bespelen. Want als Trump ergens goed in is, dan is het wel het vertellen van verhalen. Verhalen die hoop geven. Verhalen waarin de waarheid buigzaam is. Verhalen waarin, ironisch genoeg: DE LEUGEN REGEERT!