Schending internationaal recht: Nederlandse regering kijkt weg
Op 7 oktober 2023 voerden Hamas en andere Palestijnse groeperingen een brute aanval uit op Israël, waarbij zo’n 1200 doden vielen en ongeveer 250 mensen werden ontvoerd. Israël reageerde daarop met een verwoestende tegenaanval, die inmiddels aan meer dan 41.500 burgers, waaronder vele kinderen, in Gaza het leven heeft gekost en meer dan een miljoen inwoners heeft verdreven.
Nog altijd liggen duizenden slachtoffers onder het puin begraven. Tweederde van alle woningen en infrastructuur is verwoest.
Kolonisatie Westoever
Terwijl de ogen gericht zijn op de oorlog in de Gazastrook, neemt het geweld door Israël op de Westelijke Jordaanoever toe. Sinds het uitbreken van de oorlog zijn meer dan 700 mensen gedood op de Westelijke Jordaanoever en is de roof van Palestijns grondgebied versneld. Inmiddels wonen zo’n 700.000 Israëlische kolonisten op de Westoever en in Oost-Jeruzalem.
Ondanks talrijke oproepen van de internationale gemeenschap gaat Israël door met zijn strafexpeditie. Uitspraken van het Internationaal Gerechtshof en VN-resoluties die Israël oproepen om schendingen van het internationaal recht te staken, worden door Israël stelselmatig genegeerd. Het lijkt er op dat Israël met de verwoestende oorlog in Gaza en de kolonisatie van de Westoever, een levensvatbare Palestijnse staat onmogelijk wil maken.
Nederland moet optreden
Ondertussen kijkt de Nederlands regering weg. Echter als lidstaat van de Verenigde Naties en ondertekenaar van de Conventies van Genève heeft Nederland zowel een morele als juridische plicht om op te treden tegen ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht. De Nederlandse regering dient daarom de handel met Israël op te schorten en zich actief in te zetten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. Bovendien is het cruciaal dat ons land pleit voor het stopzetten van alle wapenleveranties. Verder zou Nederland de staat Palestina moeten erkennen om zo een tweestatenoplossing te steunen.