Dat zal ze leren
Dat vraag ik u af. Of het destijds een goed idee was om ouders van nu direct te informeren omtrent cijfers en spijbelen van hun puberende kroost. Dat kon met de app van Magister, maar dat is nu op een school in Zeist Magisteren, want vanaf vandaag kan dat enkele maanden niet meer.
Uit onderzoek bleek dat de koters meer prestatiedruk ervaren, veel stress, meer eenzaamheid, buikpijn, slaapproblemen, kortom: slecht voor het mentale welzijn. De situatie vóór het doen van pushmeldingen was dat pa nog niets wist van de cijfers en Magister. Bij het rapport werd het wel duidelijk en kon je overleggen, uitleggen en bijkoersen.
Onvoldoende verzwegen
Wat is er nou zoveel beter aan het direct en kaal, zonder Umfeld van situatie, motivatie en verklaring pushmeldingen te doen aan de ouders? Die ouders zijn toch zelf ook kind geweest? Wie heeft er nooit gespijbeld? Heb je nooit een onvoldoende verzwegen met de gedachte om het goed te maken en de gevolgen zo te sturen? Da’s toch een beetje puberpolderen? Daar word je toch wijzer ook van?
Heb je nooit een pagina met jouw absentie uit een klassenboek gescheurd? Heb je je nooit bekwaamd in het nabootsen van de handtekening van je vader of moeder voor een absentiebriefje? Nog nimmer van een 3 voor je overhoring een 8 gemaakt? Van een 1 een 7? Zelfs een 5 kun je van onvoldoende naar net voldoende ophalen door er ,9 achter te zetten, maar dan wel met dezelfde kleur pen… Ben je niet door de mand gevallen toen je opbelde naar de decaan met de woorden „goedemorgen, met mijn vader, ik wil mijn zoon absent melden vanwege hoge koorts”.
Zelf leren
Magister is een fijne volg-app, maar in de voortschrijdende controle-drang is het misschien fijner dat kinderen zelf leren dat ze dingen kunnen delen, op het moment dat ze dat willen. Of misschien een keer niet delen als ze dat even handiger vinden. Magister betekent leraar, maar dat leren doe je niet alleen op school, maar ook tussen de bedrijven in, op de levensschool.
Moet je niet zelf het gapende gat tussen kind en volwassen leren overbruggen? Dan ga je eens op je muil. En nog eens. Daar leer je van. Sterker nog: dat zal ze leren!