Het grote geheim van de ultrarijken (hint: jij bent het niet)

Dasha Zatula Vandaag

Laten we eerlijk zijn: we leven in een tijd waarin ‘hustle culture’ en LinkedIn-succesverhalen ons constant vertellen dat we harder moeten werken, meer moeten bereiken, en vooral: rijker moeten worden. Maar laten we eens kritisch zijn…

De ‘verborgen’ voorsprong Bill Gates, zoon van een prominente advocaat, ging naar een elite-privéschool. Mark Zuckerberg kreeg privé-programmeerlessen in zijn welgestelde jeugd. Jeff Bezos ontving tonnen startkapitaal van zijn ouders. Elon Musk groeide op in een welvarende familie met een succesvolle zakenman als vader. Warren Buffett? Zoon van een beurshandelaar en congreslid.

Ze hadden allemaal een voorsprong. Natuurlijk zijn ze slim en werkten ze hard, maar ze begonnen hun race meters voor de startlijn.

Wat zeggen de statistieken?

Het meest veelzeggende is niet dat er af en toe een succesverhaal opduikt van iemand die het ‘van niks’ heeft gemaakt. Het meest veelzeggende is hoe weinig van die verhalen er eigenlijk zijn. In een wereld van 8 miljard mensen kunnen we steeds maar een handjevol voorbeelden noemen. En zelfs dan blijkt er vaak toch een vorm van privilege of buitengewoon geluk achter te zitten. Wanneer iemand zegt „maar wat dan met [zeldzaam succesverhaal]?”, bevestigt dat eigenlijk alleen maar hoe uitzonderlijk deze gevallen zijn. Het zijn de spreekwoordelijke naalden in de hooiberg die de regel bevestigen, niet ontkrachten.

Juiste timing

Timing speelde een cruciale rol bij vrijwel elk groot fortuin van de moderne tijd:

Gates was er precies voor de pc-revolutie.
Zuckerberg voor de sociale media-explosie.
Bezos voor de e-commerce-golf.

En voor elke crypto-miljonair zijn er duizenden die te laat instapten of alles verloren in crashes en scams. Voor elke succesvolle tech-ondernemer zijn er tallozen die net te vroeg of te laat waren.

Hard werken is belangrijk voor een goed leven, maar zelden genoeg voor extreme rijkdom. Het vereist ook dat je op het juiste moment op de juiste plek bent met de juiste middelen.

Prima om tevreden te zijn

En weet je? Dit is eigenlijk goed nieuws. Je hoeft je niet schuldig te voelen dat je geen miljardair bent. Je bent niet lui zonder eigen bedrijf. Het is prima om tevreden te zijn met een comfortabel leven. Richt je liever op de dingen die je wél kunt beïnvloeden, zoals je financiële kennis, spaargedrag, vaardigheden, het opbouwen van een solide noodbuffer, het maken van verstandige investeringen en het plannen van een realistisch pensioen.

Er schuilt iets bevrijdends in het accepteren dat je waarschijnlijk geen miljardair wordt. Door dit te omarmen, kun je de verstikkende druk van onrealistische verwachtingen loslaten. Want uiteindelijk gaat het niet om de rijkste zijn, maar om genoeg hebben voor een goed leven op jouw voorwaarden.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties