Saudi Aramkoers

Oscar van Schijndel Vandaag

Voetbal. Als kleine jongen hoorde je er niet bij als je het niet speelde. Of, zoals in mijn geval, niet kon spelen. Voetbal. Als klein meisje hoorde dat er niet bij, ook als je slechts speelde. Of, zoals in mijn tijd, het goed speelde.

De tijd dat voetbal een mannendingetje was, is inmiddels voorbij. Met name onze Oranje Leeuwinnen hebben het vrouwenvoetbal in 2017 in Europa en in 2019 in de wereld op de kaart gezet. Daarna is er flink geïnvesteerd in de sport, met name in Engeland, Frankrijk en Spanje. Daarbij werd gretig gebruikgemaakt van de inkomsten uit de mannelijke afdelingen van de topclubs. Deze worden niet zelden gesponsord door Emirates, Etihad Airlines en andere bedrijven uit het Midden-Oosten. Omdat daar nu eenmaal veel geld zit. Zo konden Arsenal en Manchester City uitgroeien tot grootmachten in het vrouwenvoetbal.

Maar voor hoe lang nog?

Een groep van 106 prominente voetbalsters heeft een brief geschreven naar aanleiding van de op handen zijnde sponsordeal tussen de FIFA en Saudi Aramco, een bedrijf dat enorme winsten maakt met fossiele brandstoffen en zetelt in een land dat het niet zo nauw neemt met mensenrechten. In het bijzonder die van vrouwen en LHBTI+. De voetbalsters zien dit als een grote sprong terug in de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal en eisen heroverweging van deze deal. De brief wordt afgesloten met de namen van alle speelsters, hun club en hun nationaliteit.

En in dat laatste zit de crux.

In de lijst met namen staat één speelster uit Afghanistan en één uit Nigeria. De overige 104 speelsters komen uit westerse landen: de VS, Canada, Europese landen, Australië, Nieuw-Zeeland. Deze vormen bij elkaar opgeteld slechts 15% van de wereldbevolking. Waar zijn de speelsters uit China, India, Japan, Afrika en Zuid-Amerika? Zij die meer dan die 15% gebukt gaan onder datgene wat in de brief aan de kaak wordt gesteld?

Als zij zijn “vergeten”, dan is dit een onvergeeflijke fout. De FIFA zal dit benoemen en aansluitend de vraag terugstellen: wie discrimineert hier nu wie? Als zij achter de actie staan, maar zich niet durven te uiten, dan had dit in de brief moeten worden vermeld.

Maar het is niet ondenkbaar dat de resterende 85% van de wereldbevolking zich helemaal niet druk maakt om schendingen van mensenrechten. Sterker nog, zij zullen het westen wijzen op een decennia-, zo niet eeuwenlang gebrek aan moreel kompas. Westerse landen hebben immers een geschiedenis van kolonisatie en imperialisme. En die Amerikaanse beschaving, met haar sport en entertainment, is gebouwd op gestolen land.

En toch… ik vind de brief zelf goed. Want als er een misstand is, kun je er beter over communiceren. Kost misschien ook tonnen en zal niet iedereen boeien, maar is beter geschikt als baken dan stuurloos dobberen op het spookschip Saudi Aramkoers.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties