Welkom in Nederland: het walhalla voor vrije criminelen

Leon Koop Vandaag

Oh, Nederland. Wat een paradijs voor criminelen! Stel je voor: je pleegt een overval, wordt gepakt, en tja, je mag gewoon weer naar huis omdat de gevangenissen vol zitten. Serieus, wie had ooit gedacht dat criminaliteit zo comfortabel zou zijn?

En dit alles dankzij het geniale beleid van onze vrienden in Den Haag. Ze hebben echt een neus voor het oplossen van problemen, toch?

Laten we het even op een rijtje zetten. We hebben een tekort aan gevangenismedewerkers, te weinig cellen en veroordeelde criminelen die liever Netflixen op de bank dan achter tralies zitten. En wat doet de overheid? Ach ja, ze sturen ze gewoon lekker naar huis. Want eerlijk is eerlijk, wie heeft er nou écht tijd voor gevangenisstraffen? Bovendien moeten we ook wat rekening houden met de ruimte, toch? In Den Haag schijnen ze te denken dat crimineel zijn eigenlijk best hard werken is, dus een beetje ontspanning in je eigen woning is wel zo fair.

Selectieproces

En dan hebben we nog die briljante oplossing van enkelbanden. Ja, want niets zegt ‘ik ben een serieuze crimineel’ zoals een hippe enkelband. Jammer alleen dat dit ook niet helemaal gaat zoals gepland. Slechts 44 criminelen konden er eentje krijgen. Want ja, zelfs voor een enkelband moet je blijkbaar door een selectieproces. Geen lege cellen, geen enkelbanden, wat blijft er over? Misschien moeten we gewoon de boeven laten beslissen. „Beste crimineel, kies zelf: wil je thuis een straf uitzitten of gewoon onvindbaar worden?” Het maakt toch allemaal niet uit.

En oh, wat een baanbrekend idee: gedetineerden vroeger vrijlaten om plek te maken voor nieuwe criminelen. Dat is bijna net zo logisch als een emmer water leeggooien om hem daarna weer vol te laten lopen. Dit is toch echt het toppunt van efficiëntie. Den Haag, jullie verdienen een lintje voor deze aanpak.

Estland

En mocht dat allemaal niet genoeg zijn, er is zelfs overwogen om cellen in Estland te huren. Estland! Want wie wil er nou niet een luxe gevangenisvakantie in het prachtige Oost-Europa? Misschien kunnen we het zelfs combineren met een all-inclusive deal. Veroordeeld voor een ernstig misdrijf? Gefeliciteerd, u heeft zojuist een reis gewonnen naar een cel in Estland!

Het is werkelijk verbazingwekkend hoe goed dit land erin slaagt om de problemen nét niet op te lossen. Meer en langere celstraffen invoeren zonder dat er überhaupt plaats is om mensen vast te zetten? Briljant! Maar goed, de politici zullen vast wel weer een volgende glanzende mislukking bedenken. Laten we allemaal even meedoen in dit circus en kijken hoe ver ze het kunnen pushen. Want als dit geen reden is om trots te zijn op onze geweldige rechtsstaat, weet ik het ook niet meer.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties