Pierre van Hooijdonk

Arnold Bergmans Vandaag

Voetbaltrainer van nu; investeer het meeste, koop de beste spelers en je doet mee.

Iedere zondagavond zit menig voetballiefhebber aan de buis gekluisterd voor de analyse van het weekend. En vaak komt dezelfde vraag weer langs: wat maakt een goede trainer of coach? Iedereen heeft er een mening over, maar afgelopen zondagavond kwam Pierre van Hooijdonk met een opmerking die raak was: „Wanneer je het meeste investeert en de meeste kwaliteit kan kopen, dan doe je mee.” Simpel, maar oh zo waar.

Want laten we eerlijk zijn, de romantische gedachte dat een trainer het verschil maakt door zijn briljante tactische inzichten of inspirerende speeches, is maar een deel van het verhaal. Natuurlijk, een goede coach kan een elftal naar grotere hoogtes tillen. Denk aan Guardiola, Klopp of Van Gaal. Maar zonder de juiste middelen – en dan hebben we het over spelers van topkwaliteit – is zelfs de beste trainer gedoemd om te falen.

Werk makkelijker

Kijk naar de grootste clubs ter wereld. Barcelona, Manchester City, Real Madrid – stuk voor stuk teams die jaar in jaar uit meestrijden om de prijzen. Wat hebben zij gemeen? Ze kunnen investeren. Ze halen de beste spelers binnen en met kwaliteit in je selectie wordt het werk van een trainer aanzienlijk makkelijker. Natuurlijk is het de kunst om die sterren bij elkaar te brengen en een elftal van te smeden, maar laten we niet doen alsof je met een matig team zomaar de Champions League wint. Hoe goed je tactiek ook is.

Aan de andere kant heb je clubs met een beperkter budget, waar trainers vaak wonderen moeten verrichten om überhaupt te overleven in de competitie. Ze kunnen trainen en coachen wat ze willen, maar als de kwaliteit op het veld niet aanwezig is, dan houdt het snel op. Dan wordt het verhaal: „Mooi geprobeerd, maar de middelen ontbraken.”

Dus ja, Pierre heeft gelijk. Investeer het meeste, koop de beste spelers en je doet mee. De rol van de trainer is belangrijk, maar het draait ook om middelen. Uiteindelijk wint de club met de sterkste selectie, niet per se de slimste coach.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties