Welkom in de nepwereld: niets is wat het lijkt
„Niets is wat het lijk” – een uitdrukking die we maar al te goed kennen. Toch leven we vandaag de dag in een wereld waar dit meer geldt dan ooit. We wentelen ons in een sprookje, stappen zonder aarzeling in een zorgvuldig gepolijste realiteit. Maar hoe lang nog eer we ons allemaal een blinde in een nep-maatschappij voelen?
Mis me niet: een vleugje verfraaiing hier en daar kan geen kwaad. Maar waar ligt de grens? Wanneer verliezen we onszelf? Hoe weten we straks nog wie er voor ons staat, wat echt is en waar onze eigen specialiteiten, kenmerken en talenten liggen? Wat doet die onophoudelijke stroom van perfecte plaatjes en gemanipuleerde werkelijkheden met degenen die niet meedoen aan het perfectioneren, retoucheren of corrigeren? Hoe blijf je overeind in een wereld waarin alles fake lijkt te zijn?
Onze eigenwaarde en ons zelfvertrouwen staan onder druk. Wat gebeurt er met je innerlijke rust wanneer je niet meer zeker weet wat echt is? Misschien is dat wel de reden dat depressies de laatste jaren zo’n vlucht nemen? Want als de waarheid steeds meer vervaagt, wat blijft er dan nog over?
Digitaal oplossen
Het begint al met het uiterlijk van de mens. Botox, fillers en andere correcties zijn voor velen al zo gewoon geworden dat je je afvraagt of er nog ruimte is voor imperfecties. Hoe komt het dat veel jonge meisjes met hun natuurlijke schoonheid al haast niet kunnen wachten om de eerste ‘verbeteringen’ door te voeren? Wat niet in de spiegel weggepoetst kan worden, lossen we digitaal wel op. En waarom zou je een foto zonder filter posten? Stel je voor dat iemand ziet hoe je er écht uitziet…
Maar de nepwereld stopt niet bij uiterlijk vertoon. Denk maar aan Artificial Intelligence. AI schrijft je essays, perfectioneert je schrijfstijl en kan je zelfs door je schoolcarrière slepen. Iedereen prijst je prachtige presentaties, niet wetende dat ze met een paar klikken zijn gegenereerd door een machine. Dat het menselijk streven naar verbetering eindeloos is, is op zichzelf geen probleem. Maar we moeten wel oppassen dat we niet doorslaan.
Waarheid verder weg
Het is al erg genoeg dat we niet meer zeker weten welk nieuws waar is. Heeft die politicus die woorden écht gezegd in dat filmpje? En hoe zit het met die mail van je ‘bank’? Of je kind dat dringend om geld vraagt via WhatsApp? Alles en iedereen kan een illusie zijn. De waarheid lijkt soms verder weg dan ooit en brengen hiermee ook de kwade intenties dichterbij.
In een wereld waar nep steeds meer de norm wordt, blijft de waarheid een kostbaar goed. Puur is beter dan perfect, en een mooie persoonlijkheid is waardevoller dan een gepolijst uiterlijk. Niemand hoeft overal goed in te zijn. Dus laat ‘nep’ nooit het ultieme streven zijn en laten we waarderen wat echt is.
Laat het sprookje maar aan de boeken over.