Vochtprobleem

Barbara Bulten Gisteren

„Ja mevrouwtje, u heeft een groot vochtprobleem!” Ik denk even: nou, ik mag dan 56 zijn, maar daar heb ik gelukkig geen last van en hoezo begint die man daarover?

De vrolijke verkoper pakt twee suikerklontjes, doopt er eentje in een soort piskleurig spul en legt beide klontjes in een bakje met water. „Ziet u wat er gebeurt? Het gewone suikerklontje valt direct uit elkaar, dat is uw huidige muur. Het andere klontje hebben we behandeld met onze geheime formule en kijk: uw probleem is opgelost.”

Naïef vraag ik hem wat die hele behandeling gaat kosten. „Als u vandaag, nog beslist krijgt u 6 procent korting, bovenop de 5 procent korting die ik u extra wil geven en hoeft u slechts 6153 euro te betalen. Inclusief btw!” Ik voel me misselijk worden en mijn hart slaat lichtelijk op hol. Pfff, wat een strop, hier had ik echt niet op gerekend.

Jacobse en Van Es

„En wanneer kunt u die behandeling dan doen?”, vraag ik in een halve staat van shockheid. „Och mevrouwtje, we zijn super druk. Over vijf maanden bent u aan de beurt. Tot die tijd moet u de bouw dan stil leggen, maar wees gerust, na de behandeling kunt u weer verder. En een jaar later mag u weer stucen!” Bijna wilde ik ja zeggen, al wist ik totaal niet waar ik dit deel van het budget vandaan moest halen.

Tot ik terugdacht aan een scene van Koot & Bie waarin Jacobse en Van Es aanbieden om gratis en voor niks de tuin van een oud vrouwtje winterklaar te maken en haar neutronenkorrels verkopen tegen het scheurgras. Ik wees hem vriendelijk de deur en begon met mijn steun en toeverlaat in dit proces de muur open te trekken. Ik zag niets. Geen vocht, geen schimmel, maar wel een oude krant uit 1970 die op de muur zat geplakt. Al meer dan vijftig jaar had dit exemplaar van het Haarlems Dagblad mijn ernstige vochtprobleem overleefd. Of zou dit exemplaar soms ook behandeld zijn met het wonderspul….

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties