Het rode lingeriesetje

Diny van Oosterhout Vandaag

Nu ben ik er aan toe, nieuwe bh’s. Ik moest me er even toe zetten, een maandje of drie. Dat uitkleden en passen, draaien en wenden, zweten in zo’n hokje is niet mijn favoriete bezigheid. Maar goed, ik leg mijn fiets vast aan een nietje, loop op mijn gemak door het winkelcentrum naar de lingerieshop en voel het (angst)zweet al opkomen.

De aardige verkoopster komt mij vriendelijk glimlachend tegemoet, ik geef haar een mooie glimlach terug en we gaan aan de slag. Fijn dat ik iemand tref die er echt verstand van heeft. Met een aantal bh’s ga ik naar de paskamer en gooi mezelf in de strijd. Uitkleden dat gaat goed, wat een heerlijkheid om die warme jas uit te doen.

Ik wasem even uit voor de spiegel en bekijk mezelf eens goed. Fijn deze felle verlichting, gelukkig dat ik eigenlijk een leesbril nodig heb. De verkoopster vraagt: „En, past het?” Eh, nee, ik ben nog niet eens begonnen. Maar goed, ze heeft er oog voor. Ik weet ondertussen mijn maat, dus het passen gaat goed. Sommige bh’s doorstaan de zwemtest, want dan weet je pas of ze goed zijn, als je bh bij de borstcrawl en de schoolslag goed blijft zitten.

Adem inhouden

Het draaien van de bh gaat steeds wat stroever door het zweten, de schouderbandjes snijden in mijn vel en sommige beugels steken in mijn oksels. Volgens mij zien de mensen in de winkel stoomwolkjes boven mijn paskamer uitkomen. Ik ga even zitten op het krakkemikkige krukje, hou mijn adem in en mezelf ook, neem een slokje water en herpak mezelf.

De verkoopster komt met een mooie aanbieding tweede bh voor de halve prijs en een mooie string, hipster, of slip erbij.

Ik heb een mooie zwarte en een rode bh. „Zal ik een rode slip pakken?”, vraagt ze. „Dat is wel mooi als je iemand gaat verleiden.” Ja dat is goed, wat een leuk idee, zeg ik en denk: maar wie dan? Mijn hersens kraken, mannen uit mijn verleden passeren de revue en ik denk ja, heerlijk.

Trofeeën

Ik pas, kijk, wik en weeg en ben in mijn hoofd al mannen aan het verleiden en besluit het setje te kopen. Met iets van tegenzin geef ik mijn trofeeën aan de verkoopster en zie ze door het gordijn van het pashokje verdwijnen.

Zo snel mogelijk kleed ik mezelf aan en zie nog net dat ze netjes ingepakt worden in vloeipapier, zucht. „Heeft u soms interesse in een waszakje? Nee. „In een flesje parfum?” Nee. „Heeft u een klantenkaart?” Nee. „Wilt u meedoen aan een online enquête?” NEE.

Als ik naar buiten loop denk ik dat mannen zich vroeger zo gevoeld moeten hebben na een geslaagde jacht, lopend met de buit, trots, stralend.

Thuis gekomen leg ik mijn schatten voorzichtig in mijn lingerie- eh onderbroekenla. Mijn mooie rode setje steekt prachtig af naast mijn wat verwassen zwarte slips, maar die zitten wel lekker. Telkens als ik het setje zie liggen denk ik: oh ja, een lekkere vrijpartij.

Na een paar weken schuif ik het wat naar achteren en denk er niet meer aan. Totdat – ja, ik ben aan het daten – na een tijdje ik denk ‘nou kan het wel eens gebeuren’. Dus vol goede moed en met veel zin trek ik het setje aan, vol van kriebels en verwachting.

Mannelijkheid

Trillend trek ik het setje weer uit, dat was een enorme tegenvaller. Als wij vrouwen ouder worden weten we wat we willen en hoe.

Als mannen ouder worden kunnen ze last krijgen van hun, hoe zal ik het netjes zeggen, van hun mannelijkheid. Dus mijn rode lingeriesetje kan haast ongewassen terug in mijn la. Het valt me op dat het al iets minder afsteekt.

Na een lange periode voel ik dat het tijd is om mijn setje weer eens aan te trekken. Leuke vent leren kennen, mooie gesprekken gehad, zoenen gaat goed. Verleiding hangt in de lucht. Ai, dat blijkt niet het enige te zijn wat hangt. Dus jullie raden het al, daar gaat mijn rode setje weer terug de la in.

Zuchtend

Ik kom thuis van de lingeriewinkel, waar de verkoopster mij een setje wilde verkopen. Ze verbaasde zich over mijn felle reactie, toen ik antwoord gaf dat ik gewone grote zwarte slips wilde.

Terwijl ik ze zuchtend in mijn onderbroekenla leg, ligt mijn rode lingeriesetje, een beetje vaal geworden nu, mij haast beschuldigend aan te kijken.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties