Zwemles is geen luxe: hoe een btw-verhoging de veiligheid van onze kinderen bedreigt

Shiva de Winter Gisteren

Als voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid én als trotse eigenaar van Zwemschool De Winter Sport sta ik met mijn voeten in het water. Niet alleen spreek ik vanuit mijn professionele ervaring van 17,5 jaar, maar ook als vader van twee dochters van 4 en 6 jaar oud, die allebei al meerdere zwemdiploma’s op zak hebben. Zwemles is voor ons gezin niet zomaar een activiteit – het is van levensbelang. Dit maakt de voorgenomen btw-verhoging op zwemlessen van 9% naar 21% voor mij onbegrijpelijk en zorgwekkend.

Zwemveiligheid in Nederland is cruciaal. In een land omringd door water is het beheersen van zwemvaardigheden geen luxe, maar een absolute noodzaak. Elk jaar horen we weer hartverscheurende verhalen over kinderen die verdrinken, en als vader kan ik me niet voorstellen hoe het moet voelen om zo’n verlies te lijden. Zwemles, en met name het behalen van het ABC-diploma, is de beste bescherming tegen zulke tragedies.

Als zwemschoolhouder zie ik dagelijks hoeveel inspanning het kost om een zwemschool draaiende te houden, zonder enige steun van de overheid. In tegenstelling tot gemeentelijke zwembaden, die wel subsidies ontvangen, moeten commerciële zwemscholen zoals die van mij alle kosten – van personeel tot energie – zelfstandig dragen. Een btw-verhoging maakt zwemlessen duurder en legt nog meer druk op ons, maar vooral op de ouders die deze lessen moeten betalen.

Het plan van het kabinet om het btw-tarief te verhogen, raakt commerciële zwemscholen onevenredig hard. Wij zijn verantwoordelijk voor een derde van alle zwemlessen in Nederland. Dat betekent dat duizenden kinderen afhankelijk zijn van onze lessen om veilig te leren zwemmen. Deze verhoging zal zwemles voor veel gezinnen onbetaalbaar maken, met als gevolg dat kinderen geen zwemles meer krijgen, en dat is ronduit gevaarlijk. Het kabinet erkende tijdens de coronapandemie nog het belang van zwemlessen door ze als ‘essentieel’ aan te merken. Waarom wordt dat nu genegeerd?

Ik roep de Tweede Kamer dringend op om zwemlessen voor kinderen tot 12 jaar vrij te stellen van deze btw-verhoging. Zwemveiligheid mag niet afhankelijk zijn van financiële middelen. Elk kind verdient de kans om veilig te leren zwemmen, ongeacht de financiële situatie van de ouders. Deze btw-verhoging is een stap in de verkeerde richting en brengt de veiligheid van onze kinderen in gevaar.

Zwemles is geen luxe – het is letterlijk van levensbelang. Laten we ervoor zorgen dat alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, toegang blijven houden tot zwemonderwijs. De toekomst van onze kinderen ligt in onze handen.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties