Wilders wil zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen

Stephan Verwijmeren Gisteren

Tijdens de algemene politieke beschouwingen ging het vooral over een thema: migratie. Iedereen is in de val getuind van de nestor van de Tweede Kamer. Specifiek ging het over de manier waarop het migratiebeleid tot stand zou komen: noodwet of spoedwet. De houding van Wilders hierin deze week is tekenend.

Dinsdag 24 september zei Wilders voor een hoop microfoons het volgende: “We hebben een probleem als het kabinet niet voor de noodwet gaat”. Maar waarom zou je zo vasthouden aan deze route via een noodwet? De uiteindelijke wetten om migratie te beperken worden niet anders dan met een spoedwet.

Door de route van een noodwet te kiezen, bedoeld voor acute crises (bijv. de eerste maanden covidpandemie), wordt het parlement gepasseerd, en treedt de wet meteen in werking. Maar deze wet zal later nog steeds door de Eerste en Tweede Kamer moeten, met nadruk op de Eerste Kamer.

In de Eerste Kamer heeft de coalitie 29 van de 75 zetels, geen meerderheid. Ze zijn afhankelijk van andere partijen. Voor specifiek dit thema is de coalitie dan afhankelijk van JA21, FvD, SGP, 50Plus, OPNL en misschien ook het CDA. SGP en CDA hebben al gezegd een noodwet niet te steunen (en terecht). Het gevolg is dat zodra de noodwet aankomt bij de Eerste Kamer, deze van tafel wordt geveegd. Met een spoedwet is er wel steun, maar Wilders heeft gezegd per se een noodwet te willen.

Laat dat even op u inwerken: Wilders kiest willens en wetens de route waarvan hij weet dat het sneuvelt in de Eerste Kamer, op het dossier waar hij wil presteren. Of hij is stiekem een fan van immigratie, of hij wil de coalitie dwingen tot een pad wat leidt naar een ravijn.

Waarschijnlijk wil hij dat laatste, wat nieuwe verkiezingen zou betekenen. De eenmanspartij van Geert Wilders heeft een buitengewone kans gekregen om te besturen en problemen van Nederlanders op te lossen. Maar ze hebben liever nieuwe verkiezingen, als dat nog niet duidelijk was…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties