Zegeltjes sparen maar dan bij de bank, wat een onzin!!

Leon Koop 4 sep 2024

Ach, zegeltjes sparen. Het lijkt wel een Nederlands cultureel erfgoed. Van generatie op generatie wordt de kunst van het verzamelen van deze minuscule papieren schatjes doorgegeven. Oma begon ermee, moeder zette de traditie voort, en nu kleindochter ook.

Niet dat het ooit ophoudt, natuurlijk. Het is immers een tijdloze hobby – of moeten we zeggen: een nationale sport? Nee, zegeltjes sparen hoort er in Nederland nu eenmaal bij. Net zoals een kopje koffie met een koekje erbij, of je fiets vastzetten met minstens drie sloten. Maar wacht even… sparen bij de grootgrutter, dat kennen we. Maar punten sparen bij een bank? Echt waar?

Ja, dat lees je goed. Blijkbaar heeft ook de ING-bank enkele jaren geleden besloten om de zegeltjesrage over te nemen. Want zeg nou zelf, wie wil er nou geen zegels sparen met zijn banksaldo? Want sparen is sparen, toch? Of je nu bij de buurtsuper je zegelboekje volplakt voor een baksteen met 10 cent korting, of bij de bank punten verzamelt voor, tja, iets dat je misschien wel of niet ooit zult gebruiken.

Traditie met een digitale twist

Vroeger was alles simpel. Je kreeg een zegeltje per uitgegeven euro en die plakte je dan braaf in een boekje. Na honderd zegels had je dan een korting die net genoeg was om je gevoel van voldoening aan te wakkeren. Het was niet veel, maar hé, het was iets. En als de kassa-medewerkster vergat je zegeltjes aan te bieden, dan stond je daar hoor, klaar om je rechten op te eisen. Want geen zegels betekent geen korting en dat was een groot onrecht, nietwaar?

Maar tijden veranderen. Tegenwoordig is het allemaal digitaal. Geen gedoe meer met papieren zegels die aan elkaar plakken of verloren gaan in de wasmachine. Nee, nu kun je je zegels moeiteloos via een app verzamelen. Want zegeltjes sparen is tenslotte meegegroeid met de tijd, zoals het hoort in onze moderne samenleving. En toch, hoe handig dat digitale systeem ook is, er gaat toch iets verloren. Waar is de spanning van het laatste zegeltje in je boekje plakken? Waar is de nostalgie van dat gevoel van overwinning als je boekje eindelijk vol is?

ING en de zegeltjes-illusie

Nu zou je denken dat alleen supermarkten zich met dit zegelspaarfeestje bezighouden. Maar nee, daar heb je het mis. De ING-bank – jawel, een financiële instelling waarvan je toch zou verwachten dat ze iets beter met je geld omgaan – heeft besloten om ook een zegelspaarprogramma te lanceren. En nee, dit is geen grap. Het idee is simpel: laat je geld rustig op je rekening staan en terwijl je saldo daar ligt te vegeteren met een rente die zo laag is dat je hem onder een microscoop moet zoeken, krijg je in ruil daarvoor… punten! Spaarpunten om precies te zijn. Want wie wil er nou niet punten sparen met zijn banksaldo? Het is bijna alsof de marketingafdeling van ING dacht: „Weet je wat de mensen nu echt willen? Geen hogere rente, maar punten om in te wisselen voor online artikelen met een beetje korting.” Waarschijnlijke hebben ze zij instromers bij ING op de marketing aangenomen van rond de 70.

Want laten we eerlijk zijn, als je kunt kiezen tussen een fatsoenlijke rente op je spaargeld zoals bij onze zuiderburen, of een verzameling spaarpunten die je kunt inwisselen voor… nou ja, iets, dan kies je toch vanzelfsprekend voor die punten, toch? Het is bijna aandoenlijk hoe ver ING gaat om klanten iets te geven waarvan ze denken dat het waarde heeft. Want waarom zou je harde valuta willen als je een paar spaarpunten kunt krijgen voor dat mooie lampje, dat op een andere website zonder al die gedoe-constructies waarschijnlijk nog goedkoper is?

Een les in teleurstelling

Laten we het even concreet maken. Stel, je hebt in de loop van de tijd maar liefst 45.000 van die spaarpunten verzameld. Dat klinkt indrukwekkend, nietwaar? Maar als je dan eens goed kijkt wat je ermee kunt doen, besef je al snel dat je je tijd beter had kunnen besteden. Die zogenaamde ‘kortingsartikelen’ zijn in werkelijkheid niet meer dan een marketingtruc om je het gevoel te geven dat je iets gewonnen hebt. Maar laten we eerlijk zijn: voor al dat sparen krijg je uiteindelijk nauwelijks iets van waarde. Het voelt een beetje als een flauwe grap die te lang is doorgegaan.

En nee, dat lampje met korting voelt niet als een beloning. Het voelt eerder als een compromis. Een knipoog van de bank die zegt: „Kijk, je hebt iets gewonnen, maar niet echt.” En dat terwijl je je afvraagt waarom je eigenlijk niet gewoon meer rente krijgt op je spaargeld. Je weet wel, zoals in andere Europese landen waar banken nog begrijpen dat sparen hoort te gaan over geld verdienen, en niet over puntensystemen die je doen denken aan een slecht loyalty-programma van een vergeten fastfoodketen.

Kinderachtige flauwekul

Het is eigenlijk best tragisch dat een gerenommeerde bank als ING zich verlaagd heeft tot dit soort kinderachtige flauwekul. Zegeltjes sparen hoort thuis bij de buurtsuper, niet bij de bank. ING, als je dit leest: stop alsjeblieft met deze onzin. Mensen willen geen spaarpunten, ze willen gewoon een fatsoenlijke rente op hun spaargeld. Ze willen dat hun geld groeit, niet dat het langzaam wegsmelt terwijl ze onzinnige punten verzamelen voor kortingen die niets voorstellen.

Laat het zegeltjes sparen over aan de supermarkten, die weten tenminste nog hoe ze dit soort acties moeten uitvoeren met een knipoog en een dosis nostalgie. Banken zouden zich moeten richten op waar ze goed in zijn: geld beheren en mensen helpen hun vermogen te laten groeien. Dus ING, doe ons allemaal een plezier en geef ons gewoon de rente die we verdienen. Want zegeltjes? Die bewaren we wel voor ons volgende tripje naar de buurtsuper.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties