Een ode aan slimme besluiten

Jan Veenstra 4 sep 2024

Oh, wat zijn we toch briljant in dit land! Altijd dat vooruitziende vermogen, dat strategische denken, die wonderlijke neiging om beslissingen te nemen zonder ook maar een greintje twijfel. Neem nou de Wet betaalbare huur.

Of je nu voorstander of tegenstander bent, één ding is zeker: we hebben hier weer een pareltje van beleid te pakken.

De gedachte achter de wet is simpel: laten we de huren plafonneren op basis van een puntensysteem. Je weet wel, dat systeem waarbij alles van oppervlakte tot energielabel wordt meegewogen. En oh ja, als je woning minder dan 186 punten scoort, mag je als verhuurder geen schandalige bedragen meer vragen. Klinkt als een plan, toch? Waarom hebben we dit niet eerder bedacht?

Probleem opgelost

Maar wacht, er is meer! In plaats van huurders de lastige taak te geven om te klagen bij de Huurcommissie, kunnen gemeenten nu zelf optreden. Waarschuwingen, boetes, je noemt het maar! Eindelijk, een wet die echt ingrijpt! Probleem opgelost, toch? Maar, oeps… blijkbaar hadden sommige wijsneuzen voorspeld dat dit misschien niet zo soepel zou verlopen. Verhuurders besluiten namelijk massaal hun woningen te verkopen in plaats van te verhuren. Wie had dat nou kunnen zien aankomen? Behalve, nou ja, iedereen die ook maar enigszins nadenkt.

En dan hebben we Dilan Yeşilgöz, de nieuwe posterchild van verstandig leiderschap. „De wooncrisis is een topprioriteit”, zegt ze. Nou, dat is een opluchting. En natuurlijk moeten we vooral niet luisteren naar die sufferds die vanuit Den Haag komen met wetten die de markt totaal niet helpen. Want het is toch echt heel verrassend dat wanneer je het minder aantrekkelijk maakt voor investeerders, ze ineens geen zin meer hebben om te investeren! Wie had dat nou gedacht? Maar gelukkig veegt Dilan haar straatje schoon. Resultaat: woningen weg, minister weg, kabinet weg.

Applaus

Dus hier zijn we dan, een nieuw dieptepunt bereikt door onze onmiskenbare talenten in beleidsvoering. Applaus voor onszelf, zou ik zeggen. Het is duidelijk dat we het weer voor elkaar hebben gekregen: nog minder betaalbare huurwoningen, een nog grotere crisis, en een politiek landschap dat steeds verder afglijdt. Wat een prestatie. Echt, we kunnen niet wachten op het volgende briljante besluit.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties