Ons verdienmodel is simpel en onze ambities groot

Annemiek Wassenburg 2 sep 2024

Je zou toch denken dat de staat na het Co-Med-debacle stopt met het verkwanselen van de zorg aan de markt. NOT. Zorgcowboys kunnen gewoon hun gang blijven gaan. Een vrije markt, dat is je ware.  Aldus de nieuwbakken minister voor zorg, mevrouw Agema. Die als Kamerlid juist iets heel anders zei.

De centensector beweert al jaren dat juist hun effectieve bedrijfsprocessen meer zorg geven voor hetzelfde geld. Dat is een flagrante leugen. Cowboys gaan alleen effectief om met eigen geld, anders lijden ze verlies. Waar andermans geld kan worden ingezet, verdwijnt alle zorgvuldigheid en alle efficiency om plaats te maken voor grootschalige graaierij. Zorg wordt zo alleen maar duurder. De cowboys pikken hun graantjes mee, of liever gezegd: het hele graanveld. En het overblijvende zorggeld is hard nodig om alle smoesjes te betalen waarmee het gebrek aan zorg wordt vergoelijkt. Eigen schuld. Komt door de vergrijzing. Preventie is beter dan behandeling. Allemaal samen. Pillen zijn op. Werknemers ook. ‘We’ moeten aan de toekomst denken, uiteraard. Blabla.

Alle profiteurs verzamelen

Gemeentes houden zich serieus bezig met de vraag: hoe hou ik alle ouderenzorg buiten de deur? Antwoord: door de ouderen zelf buiten de deur te houden. Geen wonder dat er zo weinig ouderenhuisvesting wordt gebouwd, ook al is de behoefte aan zulke aangepaste woonruimte heel erg groot. Geen wonder dat er geen vergunning werd afgegeven voor een recent plan voor een grootschalig ouderenzorgproject ergens in Limburg. Want het rijk heeft dit soort onaantrekkelijke zorg op uiterst succesvolle wijze op het gemeentebordje geschoven. Uiteraard zonder het bijbehorende geld. Dus de gemeentes laten die kelk aan zich voorbijgaan en ronselen gratis mantelzorgers. Nee, verplichten kunnen ze dat niet. Maar chanteren kunnen ze wel. „Je laat je ouwe moeder toch niet barsten, mevrouwtje? Dat hebben wij al gedaan.”

Mondzorgmarkt, de nieuwe markt

Lees de brochure voor het nieuwste beleggingsproduct. ‘Door de hoge inflatie wordt uw vermogen ieder jaar minder waard, maar bij ons behaalt u een jaarlijks rendement van 8,5 procent op onze tandartspraktijken die het onderpand vormen voor uw investering. Ons verdienmodel is simpel en onze ambities groot. Zo kunnen wij een hoge omzet per patiënt realiseren. De vooruitzichten voor de mondzorgmarkt zijn positief door bevolkingsgroei en vergrijzing. De preventieve mondzorg heeft uiteraard daarbij de sterke focus. (Noot: Allicht; die brengt net zoveel op als echte behandelingen.) En door de vergrijzing is er steeds meer vraag naar complexe behandelingen.’ En als klap op de vuurpijl: ‘Het is onze ambitie om binnen tien jaar te groeien naar minimaal vijftig praktijken.’

Zo ziet de nieuwste versie van het zorgverdienmodel eruit. Beleggers die 8,5 procent verdienen enkel door hun geld te beleggen. 8,5 procent die niet aan zorg wordt besteed maar aan winstmaximalisatie. En dat na Co-Med, de dierenartsmaffia, de omkoperij van en door medisch specialisten en hele ziekenhuizen plus alle gesubsidieerde onderzoeken naar onnodig dure farmaceutische middelen die dan vervolgens niet mogen worden geleverd van de ziektekostenverzekeraars. Dementie en artrose mogen niks meer kosten, zeldzame kwalen juist steeds meer. Het beste verdienmodel is geldverplaatsing van de zorg naar profiteurs. En de beste zorg is geen zorg.

Maar de overheid kijkt toe en ziet dat het goed is. Ze is van alle verantwoordelijkheid verlost en niet meer aanspreekbaar op het zorggebrek. De geldschijters zitten veilig verstopt en zijn ook niet aanspreekbaar. Waar heeft de burger eigenlijk nog een staat voor nodig? In elk geval niet voor zorg, onderkomen, onderwijs, rechts- en bestaanszekerheid.

Dag, Grondwet. Succes, cowboys.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties