Van hiphop Baddy naar blanke Barbiegirl: ras als kostuum voor beroemdheden
De raciale ambigue ‘baddies’ met een lichaam dat je alleen bij de plastische chirurg kon halen, worden nu Heroïne Chique blondines. Het jaar 1990 belde en wil zijn eetstoornis en drugsverslaving terug.
Oké, dit keer komt de drugs niet bij de dealer vandaan, maar van de dokter. Want als je rijk bent, wordt er wellicht door iemand een oogje dichtgeknepen en krijg jij jouw spuit Ozempic wel. Naast veel te snel afvallen, zie je bijvoorbeeld iemand zoals Kim Kardashian de haren blond verven en de cosmetische ingrepen verwijderen. Zij is trouwens niet de enige van de zussen die haar cosmetische ingrepen deels heeft teruggedraaid. Kendall Jenner was ‘de meest natuurlijke zus’ maar Kylie heeft bijna weer hetzelfde figuur als haar volledige zus Kendall, terwijl ze in 2020 veel meer op een Kardashian leek dan een Jenner.
Ras een trend
Ergens is het al best bizar om überhaupt te zien dat een lichaamsvorm een beautytrend is. Alsof je een stuk kleding aan- en uittrekt, maar het is nog veel absurder om te zien dat ras een trend is. De Kardashians zijn niet de enige schuldigen. Denk bijvoorbeeld aan Ariana Grande, die eerst van Zuid-Europees, naar een mixed Afro-Amerikaanse look ging. Vervolgens naar Zuid-Aziatisch, en nu bijna een Zweeds model lijkt met volle lippen. Het is bijna de vraag wat bij Grande interessanter is: haar volgende album of de etniciteit die ze gaat uitstralen. Natuurlijk is hun lichaam hun eigen keuze. Dat betekent niet dat we geen discussie kunnen aangaan over hoe deze keuzes de maatschappij beïnvloeden.
Opvallend is dat toen diversiteit helemaal hot was, deze beroemdheden meer raciaal ambigu waren, maar nu populisme meer invloed heeft op de westerse wereld, kiezen ze voor een wittere look om in de spotlights te blijven. De huiden worden lichter, de haren blonder en de vormen minder aanwezig.
Upper white classy
Waar vijf jaar geleden meerdere Kardashians probeerden te verdienen aan de hiphopcultuur, richten ze zich nu steeds meer op een upper white classy Paris Hiltonachtig-imago, zonder het domme blondje daadwerkelijk te spelen. Dit laat zien hoe vloeibaar identiteit kan zijn, vooral in een wereld waarin beroemdheden hun imago constant aanpassen. Het roept belangrijke vragen op over culturele toe-eigening. Normaal gesproken zou ik dit onderwerp laten liggen, omdat sommigen hun shit al verliezen wanneer een niet-Japans iemand een kimono aantrekt op vakantie, maar hier worden huiden, haren, gezichtsstructuren en hele lichamen aangepast om een cultuur te representeren.
Populariteit behouden
Waarom ik denk dat dit debat niet meer te ontlopen is? Omdat het niet meer gaat om waardering van een cultuur, maar om een behoorlijk duur kostuum voor beroemdheden om populariteit te behouden. Ook op TikTok zie je dat etniciteiten een trend worden qua fashion. Deze week kleed jij je als een Poolse prostituee en de week daarna ben jij de vrouw van een Italiaanse maffiabaas.
Helaas verzin ik niks, want de Slavic Bimbo en Mob Wive zijn daadwerkelijk microtrends. Misschien uncancelen ze Matthijs van Nieuwkerk wel, omdat hij de Dutch Homeless Man-trend heeft bedacht. Niks is mooier dan etnische dress up spelen met stereotypes van subculturen, die vaak minder goed zijn bedeeld. Dat we in de spiegel kijken, en beoordelen of deze week ons lijf, gezicht, haar en kleding wel in de microtrend van vandaag past; en of we niet naar een malafide tandarts moeten, die iets te goedkoop onze lippen wel wil vullen.