Het is weer feest in Den Haag

Jan Veenstra Vandaag

De coalitiepartijen – PVV, VVD, NSC en BBB – hadden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen tot diep in de nacht geen zin om elkaar de tent uit te vechten. Opluchting alom, want daar was men bang voor. Maar de feeststemming duurde niet lang, vooral niet voor interim-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven van NSC. Die mocht voor de leeuwen, en nee, dat was geen gezellige beestenboel.

Van Vroonhoven vervangt Pieter Omtzigt, die thuis op de bank ligt met ongetwijfeld de beste livestream-verbinding naar het debat. Een beetje jammer dat hij niet zelf aanwezig was om het ‘asielcrisiswetje’ te verdedigen – een wet waar hij zelf ooit fel tegen was. Nicolien mocht het nu opknappen, en dat was voor de oppositie een cadeautje waar ze geen nee tegen konden zeggen.

De oppositie sloeg genadeloos toe: hoe kan juist NSC, het zelfbenoemde baken van rechtsstatelijkheid, akkoord gaan met een wet die de Kamer buitenspel zet? Zo’n democratisch gat is natuurlijk aantrekkelijk, vooral als je van gatenkaas houdt, maar Van Vroonhoven had moeite om het te verkopen. Ze kwam niet verder dan ‘gedragen motivatie’ en ‘goed bestuur’, termen waar je mee wegkomt in de bestuurskunde, maar niet in een kamer vol met oppositieleden die bloed ruiken.

Geen vriendelijke groet

En dan was er ook nog minister Faber, die even brutaal naar de EU schreef dat Nederland wel een uitzonderingspositie wilde op het asielbeleid. De EU reageerde binnen no-time: „Jammer jongens, maar onze regels blijven gewoon gelden.” Niet eens een vriendelijke groet erbij. Zelfs de EU had geen zin in deze Haagse polonaise.

Het werd er niet beter op toen Van Vroonhoven door de oppositie werd weggehoond. „U bent geen knip voor de neus waard”, riepen ze haar toe. En daar sta je dan, voor het eerst in de schijnwerpers van het nationale politieke theater. Je zou haast hopen dat Pieter snel beter wordt. Maar of hij blij is met wat hij dan aantreft…

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties