Kampeertips voor beginners

Berry Black 2 sep 2024

Ik ging voor het eerst kamperen met een caravan. Terecht zeiden meerdere mensen vooraf: „Dat zie ik jou niet doen.” Ik had dit dan ook niet zelf bedacht, dit kwam van mijn vriendin.

Mijn schoonmoeder en haar vriend hebben een caravan en zouden die nog helemaal naar de plaats van bestemming brengen en klaarzetten ook. Echt kamperen voor beginners dus. Termen als ‘scheerlijn’, ‘stormharing’ en ‘chemisch toilet’ waren mij onbekend (al weet ik nu wel dat je die laatste niet moet laten vallen). Mocht je ook beginnend (caravan)kampeerder zijn, hier mijn ervaringstips.

Allereerst: ongedierte. Iedereen die na het donker wel eens buitenkomt kent de wiskundige vergelijking muggen = irritant. Mijn vriendin hanteerde zo’n streng horren- en tentdeurenbeleid dat zelfs ik bij binnenkomst een achtcijferige code moest doorgeven om te bewijzen dat ik geen mug was. Van muggen hadden we dus geen last. Waarvan dan wel? Mieren! Antropologen onderzoeken nog of jonge kinderen daadwerkelijk eten, of alleen het aanwezige eten verspreiden over hun territorium. Resultaat: een ware mierenplaag. Dat werd dus de voortent uitvegen na iedere maaltijd, terwijl ik thuis twee keer in de week stofzuig.

Steevast chagrijnig

Ook noodzakelijk tegen mieren: afwassen. Tip: huishoudelijke klusjes zijn leuker met muziek erbij. Ik had een bluetoothspeakertje bij me en dus denderde er drie keer per dag Guns ‘n’ Roses, Van Halen en Europe vanuit het collectieve afwashok over de camping. De mensen die naast mij stonden af te wassen keken steevast chagrijnig. Vast jaloers dat ze dit zelf niet hadden bedacht.

Over collectieve voorzieningen gesproken, douchen in een krap hokje, terwijl het vuile water van de buurman jouw hokje in stroomt: mij niet gezien. Bleek dat er bij het zwembad op de camping een compleet badhuis zat, met hotelwaardige douches. Tip: zoek altijd de beste douches op en loop daar desnoods een paar honderd meter extra voor. Laat de rest maar klungelen in krappe hokjes, terwijl jij onder een luxe douche een waterfontein nadoet.

Wat je moet incalculeren bij kamperen: je kinderen die nieuwe vriend(innet)jes maken. Mijn dochter maakte een vriendinnetje en zat daar hele dagen mee in de speeltuin. Leuk, maar straks moet je diepgaande gesprekken met je partner gaan voeren. Tip: zoek een tijdelijke kampeerhobby. Ik ging voor kruiswoordpuzzels. Klinkt suf, is lastig. Bijvoorbeeld Geluid van een ezel (6 letters). ‘IAIAIA’ vulde ik in, maar het goede antwoord was ‘balken’. Ja hallo, ik ben geen woordenboek.

Talent

Bij het afbreken van de tent kregen we weer hulp. Tip: zet hiervoor de talenten van mensen in. Mijn vriendin is van de planning en ging dus over de prioritering en het tijdsschema. Mijn schoonmoeder kan goed doorbuffelen en werd ingezet op het leeghalen van de caravan. Haar vriend weet graag dingen beter, dus kreeg hij de leiding over het afbreken van de voortent. Mijn talent voor in de weg lopen was minder goed inzetbaar, dus werd ik met mijn dochter naar de knutselclub gestuurd.

„Nou, dat ging best goed. Voor herhaling vatbaar?”, zei ik thuis tegen mijn vriendin. „Helaas, de caravan is net verkocht”, zei ze. Flexibel als ik ben wil ik mij volgend jaar best weer aanpassen aan een vijfsterrenhotel.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties