Kabinet-Schoof: geen ambitie voor de armen, wel voor de rijken

André Vermeulen 17 sep 2024

Wat een geruststelling. In het regeerprogramma van het kabinet-Schoof valt te lezen dat het kabinet zich ervoor inzet dat de armoede niet verder zal oplopen. Nu maar hopen dat ouders en kinderen die in armoede leven niet te ambitieus zijn en geen vooruitgang verwachten.

Ondertussen belooft het regeerprogramma een zonnige toekomst voor ondernemers en aandeelhouders. De belastingvoordelen die zij van dit kabinet ontvangen moeten echter door de rest van de bevolking worden opgebracht, terwijl het besteedbaar inkomen van de gewone Nederlander al jarenlang stilstaat.

Gestraft

Burgers met een ambtenarensalaris, het minimumloon, AOW of een andere uitkering, ontvangen geen compensatie voor de stijgende kosten van het levensonderhoud. Werknemers die hun baan verliezen, worden bovendien gestraft met een korting op hun WW-uitkering. En de beloofde afschaffing van het eigen risico in de zorg? Die wordt niet doorgevoerd, slechts gehalveerd en ook nog eens uitgesteld. Om nog maar te zwijgen over de alsmaar stijgende zorgpremies.

Verder tonen andere maatregelen aan dat het kabinet-Schoof geen vriend is van de vrije pers en van kritische burgers. Dit blijkt onder meer uit het voornemen om de btw op dagbladen, boeken en tijdschriften te verhogen van 9 procent naar 21 procent, evenals door de bezuinigingen op het hoger onderwijs. „Hou jij ze dom, dan hou ik ze arm”, sprak de fabrikant tot de pastoor. Dit kabinet doet beide.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties