Helmplicht

Han Maas 10 sep 2024

„Heeft u gedronken?”
„Nee, hoezo agent?”
„U rijdt overdreven langzaam, houdt het verkeer op.”
„Nou dat vind ik nu ook. Maar 30 is de maximale snelheid hier.”
„Er wordt nog niet gehandhaafd, meneer…”

„Nee, mevrouw Halsema en handhaven… Maar waarom hield u die dikke op die bakfiets niet aan? Ze haalde mij links in, nogal gevaarlijk.”
„U discrimineert.”
„En waarom doen jullie niets aan die ‘bepaalde types’ op fatbikes?”
„Dat is profileren, wordt dan met een procedurefout afgedaan.”
„Maar mij houdt u wel aan.”
„U heeft een onopvallend uiterlijk – en nu gas geven!”

Zaterdagochtend, prachtig weer. Ik ben al een paar keer naar het strand geweest in deze warme nazomer, zelfs een beetje verbrand. Het lijkt me beter om het klimaat te sparen en de verbrandingsmotor van mijn auto niet te starten. Zo draag ik mijn steentje een beetje bij en word ik niet weer aangehouden, hoop ik. Die kans is kleiner nu ik na mijn aanhouding mij heb aangepast aan het hedendaagse verkeer: op een fatbike!
Cultuur opsnuiven, dat ga ik doen, daar heb ik zin in. Eerst even de bandjes oppompen. Nou ja, ‘bandjes’, er gaat heel wat lucht in die vette dikke dingen. Goedgehelmd fatbike ik fluitend door de stad richting het Rijksmuseum.

„Dat is mijn plek”, zegt een of andere halfgare vrouw in een geel pak met een hangslot om haar nek als ik mijn fiets aan het hek wil vastmaken. In een mum van tijd zit een heel vergeeld zooitje aan het hek vastgeketend – een harde waterstraal zal geen kwaad kunnen.

Net als ik in een rij sta te wachten om de Nachtwacht te bewonderen, moet iedereen het museum verlaten. Buiten zijn agenten bezig met betonscharen demonstranten van het hek los te knippen – ja, politieagent zijn is een zwaar beroep.
„Wat zijn we hier aan het doen?’ vraagt een agent – hij komt me ergens bekend van voor.
„Ik wil mijn fiets losmaken en snel naar huis.”
„Uw ID.”
„Waarom?”
„Uw ID!”
„Dat mag u zomaar niet vragen.”
„Jawel, u bent boven de 14 jaar.”
„Dat is een aanname, agent.”
„Dat zie ik toch?”
„Waarom vraagt u dan naar mijn ID?”
„Uw ID!”
„Ik ben boven de 14, rijd op een fatbike en draag een helm. Wat is het probleem, uw vroegpensioen waarvoor u staakt en waardoor ik voetbalwedstrijden moet missen?”

Ik krijg een bekeuring omdat je geen fietsen aan het hek van het Rijks mag vastmaken en later nog een omdat je op de ringweg niet harder dan met 80 km per uur een bus met afgevoerde klimaatactivisten op je fatbike mag inhalen.

’s Avonds is het nog steeds warm. Ik kijk naar het nieuws: ‘IJsstadion Thialf voert helmplicht in voor recreatieve schaatsers.’
Een afkoelende, ijskoude winter. We zijn eraan toe.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties