Ihren Pass Bitte!

Else Santink 17 sep 2024

Af en toe wippen vrienden en ik de grens van de oosterburen over. We ploffen meteen bij de eerste Konditorei voor Kaffee und Kuchen neer. In Duitsland kan je twee of meer stukken taart tegelijk op je gebaksbordje nemen, zonder dat de omgeving’er iets van vindt’.

Het is een voortvloeisel uit de Duitse traditie om zondags gezellig met de familie bijeen te komen met zelfgebakken taart, waarvan je zoveel mag eten, als je wilt.

Steeds meer Nederlanders gaan voor een blitzbezoek de Duitse grens over. De prijzen in de supermarkten zijn doorgaans lager dan in Nederland. Karren worden volgeladen met onder andere wasmiddelen, cola en tabakswaren. In een restaurant wordt een mega Wienerschnitzel gegeten. Met een auto en buik volgeladen, wordt op de terugweg gestopt bij een benzinepomp om de auto af te tanken.

Breed aanbod een feest

Buiten de Lidl en de Aldi zijn er luxere supermarkten met een uitgebreider assortiment en hoogwaardige producten. Kaufland is mijn favoriet. Deze supermarkt verkoopt luxe- en budgetartikelen. Ik vind het een feest om hun brede aanbod te bekijken. Bij de Metzgerei laat ik een flink stuk Kassler afsnijden. Zo’n gerookt stuk karbonade is heerlijk voor bij de Sauerkraut, of in de Eintopf.

Bij de drogistketen DM zijn vaak schappen leeg door de massale inkopen van prijsbewuste Nederlanders. Shampoo, doucheschuim, tubes tandpasta voor een half jaar. Het lijkt wel ‘op de bon’. Interessant vind ik de eigen merken huidverzorging en voedingssupplementen.

In mijn jeugd ging ons gezin jaarlijks naar West-Duitsland om bijeen te komen voor de familiereünie. Mijn overgrootmoeder en haar jongste dochter vluchtten vanuit Silezië( Polen) naar het westen na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Zij behoorden met een groep van 13 miljoen etnische Duitsers tot de Heimatvertriebenen. Mijn grootouders en een tante reisden vanuit de DDR naar de reünie.

Het weerzien, de tranen, de vreugde.

De Kaffee und Kuchen.

Leegte opgevuld

In mijn jeugd voelde een bezoek aan Duitsland beladen. Mijn aangeleerde schuld- en schaamtegevoel is verdwenen met het verstrijken der jaren. Het is mijn tweede Heimat geworden. Het geeft mij een gevoel van thuiskomen. Een leegte is opgevuld.

Sinds maandag 16 september voert Duitsland steekproefsgewijs extra grenscontroles uit. Dat betekent, dat je een geldig paspoort nodig hebt. Controles gaan tot vertraging leiden. Maar dat zal bij mij en andere Nederlanders geen reden zijn om niet meer te gaan. Boodschappen doen, op vakantie gaan in Duitsland, is ingeburgerd. Laten we daar een biertje op drinken tijdens het aankomende Oktoberfest!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties