Mysteryland

Else Santink 3 sep 2024

Afgelopen weekend heeft het Haarlemmermeerse bos weer gezucht onder het bezoek van zo’n honderdduizend danceliefhebbers aan Mysteryland, het langstlopende muziekfestival ter wereld. Het is genieten van house tot techno en van trance tot hardcore. Mooi weer, muziek, lekkere drankjes, foodtrucks, alle ingrediënten voor een geslaagd feest.

Dit tweedaags jaarlijks terugkerende evenement wordt sinds 1993 in de Haarlemmermeer gehouden.

De voorbereidingen in dit bos en nabijgelegen Groene Weelde beginnen twee weken van tevoren. Delen van het bos worden afgesloten. De opbouw van het festivalterrein start. Dit betekent voor dagelijkse bezoekers, zoals wandelgroepjes, sporters en hondenbezitters, uit de comfortzone komen. Zo gaan wandelgroepjes met of zonder Nordic Walking-stokken op zoek naar alternatieve routes en proeven appeltaart met slagroom elders. Mooie bijkomstigheid is dat afwijken van het geijkte pad bijdraagt tot stimuleren van de grijze hersencellen. Geheel drugsvrij.

Rustig en chaos

De gemeente zet ten tijde van het festival straten af. Geen last van langparkeerders. Zelfs in het winkelcentrum is het rustig. Behalve bij de fietsenrekken. Daar staan bosjes fietsen aan elkaar vastgemaakt met kettingen, waaronder veel wrakken en NS- huurfietsen. Opvallend is dat er geen fatbikes bij staan. Bij het laatste flatgebouw voordat je het bos in kan, is het een complete chaos van fietsen. Je breekt er je nek over. Arme flatbewoners.

Drommen mensen wandelen over de paden richting het festivalterrein. Zij zijn prachtig uitgedost. Kleurrijk met veel accessoires. Glitter, hoedjes, glow-in-the-dark. Sommigen hebben flessen water, bier of wodka in hun hand. Het is te zien, dat sommigen al in ‘kennelijke staat’ zijn. Maar de algehele sfeer is: feest, positive vibes.

‘Drugsvrij’

Het zero-tolerancebeleid van de overheid wordt tijdens het festival gehanteerd. Soft- of harddrugs zijn niet toegestaan. Lachgas wordt niet geaccepteerd. De burgemeester van de Haarlemmermeer streeft ernaar dat Mysteryland een drugsvrij evenement wordt. Echter realiseerde zij zich onlangs in een debat, dat dit een ambitieus doel wordt. Vorig jaar is er zo’n elf kilo aan pillen in beslag genomen. Topje van de ijsberg.

De gemiddelde bezoeker heeft drank en drugs nodig om de feestvreugde te verhogen. De beleving wordt intenser en je houdt het lang vol. Het feestje is echter abrupt over, als je betrapt wordt met drugs. Tevens als je onder invloed onwel geworden bent.

Op maandagochtend gaan schoonmaakploegen aan de gang. Heel veel plasticafval. Er staan achtergebleven fietsen in de bosjes. Het bos slaakt een zucht van verlichting. Het geluid van ruisende bomen, het gezang van vogels, het kabbelende geluid van water. Rust wedergekeerd.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties