‘Dáág! vliegtuigjes’

Han Maas Vandaag

Ik schiet uit mijn stoel: de tijd gaat sneller dan het geluid. Is het alweer 45 jaar geleden? Ik herinner me het nog als de dag van gisteren, toen de eerste kwam. En nu gaan ze met vroegpensioen, geen discussie in de Kamer over mogelijk.

Maar zoals pensionado’s vaker doen, blijven ze niet stilzitten, ze emigreren naar een land dat we eigenlijk niet moesten. Nog niet zo lang geleden was daar een referendum over… een betekenisloos, niet bindend referendum.

Dus vliegt ons belastinggeld naar Zelensky. ‘Zet maar op de miljardenrekening’ – Zelensky spreekt als ingeburgerde burger al een aardig woordje Nederlands, zeker nu hij Wilders heeft gesproken.
Onderaan de rekening staat nog een sluitpost, geen miljarden maar toch wel vele duizenden: doden. Russen en Oekraïners. Mensen. Vaders, moeders, kinderen. Ze wachten niet op kogels, wel op de onderhandelingstafel.

En Nederland kan door levering van de F-16’s de oorlogsverklaring aan Poetin tekenen. Niet de vrede. Ongeacht wat een geüniformeerde hoge Nederlandse militair in talkshows ook zegt, of Zelensky in Oekraïne in zijn eeuwige truitje. Ook Nederland heeft zelfbeschikkingsrecht en de plicht om zijn burgers te beschermen en weg te houden van bijvoorbeeld de voedselbank.

De tijd vliegt voorbij: de F-16 in juli 2016.          Tussen het EK voetbal door een nieuwsuitzending met daarin een top 5 van behaalde resultaten door Nederlandse F-16’s, die zonder voorrondes te spelen waren gekwalificeerd: hoeveel vluchten er gemaakt zijn, hoe vaak er werd gebombardeerd et cetera. De ‘vredesmissie’ is nu beëindigd.
Een F-16-piloot wordt hartelijk onthaald door de minister van Defensie, Hennis Plasschaert.
Een moderne boekanier, iemand die soldaatje speelt of gewoon graag vliegt?

4 juli 2016. De sociale media zitten propvol met foto’s van Amerikaanse vlaggen over doodskisten tijdens de zinloze oorlog in Vietnam en de gemanipuleerde oorlog met Irak. Een vrouw zit op het graf van haar gesneuvelde man; trots op hem en Amerika.
’s Avonds een ander lijstje: van slecht presterende verpleeghuizen in Nederland.

Willen we meer of minder vliegtuigen? – Op oude fietsen zoals in de jaren 40 win je ook de oorlog niet. En om die nu te vervangen door in beslag genomen opgevoerde fatbikes ondanks dat de militairen helmen dragen…
Gezond verstand is een oplossing. Minister-president Schoof schuift aan bij de VN en pleit voor een staakt-het-vuren tussen Israël en Hezbollah. Het is moeilijk je verstaanbaar te maken als niemand luistert.

Over gezond verstand gesproken. Afgelopen vrijdag werd in regen en wind afscheid genomen. Van Rutte? Nee, de F-16’s. Vol kerosine een afscheidsvlucht over Nederland. Het kan altijd nog gekker dan het zwaaien naar een koets: ‘Dáág, vliegtuigjes!’

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties