Aso gedrag in en rondom het voetbalveld

Arnold Bergmans 17 sep 2024

Het is geen nieuws meer: voetballers die zich misdragen op het veld en toeschouwers die zich agressief gedragen langs de lijn. Helaas lijkt het tegenwoordig eerder regel dan uitzondering.

Terwijl veel mensen zich afvragen waar dit gedrag vandaan komt, kan ik het antwoord geven. Het probleem zit diepgeworteld in de cultuur van het moderne voetbal en zonder duidelijke actie zal het alleen maar erger worden.

Allereerst ligt de oorzaak bij de toenemende prestatiedruk. Voetballers, zelfs op amateurniveau, voelen de constante drang om te winnen, presteren en indruk te maken. Ze worden opgejaagd door hun coaches, hun fans en vaak ook door zichzelf. Deze druk zorgt ervoor dat ze sneller hun geduld verliezen, agressiever worden en zich laten meeslepen in negatieve emoties. Wanneer een speler onder die spanning bezwijkt, zien we frustratie, scheldpartijen en zelfs fysiek geweld op het veld. Dit gedrag werkt als een virus dat zich verspreidt naar medespelers en tegenstanders.

Verkeerde voorbeeld

Daarnaast hebben de profspelers, die dagelijks op televisie te zien zijn, een enorme invloed op de amateursport. Wanneer topvoetballers in de hoogste competities grensoverschrijdend gedrag vertonen, geven ze het verkeerde voorbeeld aan de jongere generatie. Dit zorgt voor een normalisering van slecht gedrag, waarbij spelers van alle niveaus denken dat het acceptabel is om de regels te breken en zich te misdragen.

Toeschouwers vormen een ander deel van het probleem. In plaats van positief hun teams aan te moedigen, slaan ze steeds vaker een agressieve toon aan. Onder invloed van alcohol en groepsdruk escaleren situaties sneller, wat leidt tot scheldpartijen, opstootjes en soms zelfs geweld.

Heropvoeden

De oplossing is simpel maar vergt moed: strenger optreden en gedrag heropvoeden. Clubs en trainers moeten de verantwoordelijkheid nemen om spelers niet alleen technisch, maar ook sociaal op te leiden. Gedragscodes moeten worden opgesteld en nageleefd, en overtreders moeten worden aangepakt. Toeschouwers die zich niet kunnen gedragen, moeten van het veld worden geweerd.

Alleen met een gezamenlijke aanpak kunnen we het voetbal weer terugbrengen naar waar het om draait: sportiviteit, respect en plezier. Het is tijd om op te staan en verandering af te dwingen, voordat het te laat is.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties