Kabinet-Schoof negeert belang gezondheidspreventie

André Vermeulen Vandaag

Het kabinet-Schoof besteedt in haar regeerprogramma nauwelijks aandacht aan het voorkomen van ziekten en aandoeningen, terwijl een gezonde toekomst juist begint bij preventie. De invloed van maatschappelijke factoren op de gezondheid van burgers, zoals arbeidsomstandigheden, het leefklimaat en het milieu, komt slechts zijdelings aan bod, en preventieve maatregelen op deze gebieden ontbreken.

Preventie legt de basis voor een gezond leven

Investeren in groene wijken, duurzame woningen, gezonde werkomstandigheden en het terugdringen van vervuiling en geluidsoverlast legt de basis voor een gezond leven. Naast een gezonde omgeving is het van belang dat overheidsbeleid ervoor zorgt dat gezonde keuzes voor iedereen toegankelijk en bereikbaar zijn. Dit kan onder meer door gratis schoolzwemmen en laagdrempelige sportprogramma’s mogelijk te maken, in plaats van de btw op sport te verhogen. Daarnaast is het essentieel om de btw op gezonde producten, zoals groenten en fruit, af te schaffen en de voedingsmiddelenindustrie te verplichten het gehalte aan zout, suiker en vet in bewerkte producten te verlagen. Het RIVM berekende dat de kosten gerelateerd aan ongezonde voeding maar liefst zes miljard euro per jaar bedragen voor diagnose, behandeling en zorg.

Ook armoedebestrijding speelt een belangrijke rol bij preventie. Financiële problemen veroorzaken zowel fysieke als psychische klachten en beperken de toegang tot gezond voedsel en zorg. Een aanzienlijke verhoging van het sociaal minimum, het versterken van de sociale zekerheid en andere maatregelen die de bestaanszekerheid vergroten, helpen mee aan een betere gezondheid. Echter onder het kabinet-Schoof moeten de mensen met de laagste inkomens het doen met een schamele koopkrachtstijging van 0,5 procent.

Niet neerleggen bij tekortschietend beleid

Preventie vormt een belangrijke sleutel tot een gezondere toekomst. Investeringen op dit gebied dragen bij aan lagere zorgkosten, een hogere levensverwachting en een stijging van de arbeidsproductiviteit. Het regeringsbeleid schiet jammerlijk tekort op dit punt. De Tweede Kamer dient de regering dan ook aan te sporen om het beleid te herzien en een zorgsysteem te ontwikkelen dat niet alleen gezondheidsproblemen aanpakt, maar ook de onderliggende maatschappelijke factoren die deze problemen veroorzaken. Hopelijk kan eensgezind verzet, binnen en buiten het parlement, het kabinet-Schoof ertoe aanzetten om haar beleid op dit punt te herzien.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties