Van nazomer tot natte sokken: Weeronline speelt weerbingo

Jan Veenstra 27 aug 2024

Ah, de herfst. Die magische tijd waarin we massaal onze kast weer induiken om de regenjassen en laarzen van vorig jaar op te graven. Want laten we eerlijk zijn, wat is de herfst zonder een constante plensbui op je hoofd? Dit jaar belooft het extra bijzonder te worden, want volgens de nieuwste voorspellingen van Weeronline staat ons een herfst te wachten waar zelfs de meest doorgewinterde pluviomaan stil van wordt.

Het begint allemaal vrij hoopvol: september start met een vleugje nazomer, compleet met temperaturen die zomaar richting de 25 graden kunnen gaan. Maar terwijl je je nog afvraagt of het toch niet te vroeg is om je barbecue op te bergen, slaat de twijfel toe. Want half september komt het omslagpunt. De zon maakt plaats voor regenwolken die wel érg opdringerig zijn. Vooral de kustgebieden krijgen het zwaar te verduren met meer regen dan normaal. Alsof de zee zich heeft voorgenomen om ons nog even te laten weten dat de zomer echt voorbij is.

Maar goed, dat wisten we al. Het échte spektakel moet nog komen. Want terwijl Weeronline ons eerst verzekert van een warme start, blijkt even later dat ze er eigenlijk ook niet veel van begrijpen. Ja, de temperatuur blijft wellicht wat hoger dan normaal, maar veel hebben we er niet aan. Want die opgepompte Noordzee zorgt er namelijk voor dat elke regenbui een feestje wordt. En dan hebben we La Niña nog niet eens besproken, het weerfenomeen dat als een wildcard de herfst extra spannend maakt. Weeronline waarschuwt ons alvast: er is kans op een paar restanten van orkanen die overwaaien uit de Atlantische Oceaan. Lekker hoor.

Laten we eerlijk zijn, het lijkt er steeds meer op dat Weeronline zelf ook niet meer weet wat ze moeten zeggen. In plaats van helderheid, krijgen we een scala aan tegenstrijdige voorspellingen voorgeschoteld. Eerst zonnig, dan regen, dan toch weer warm, maar eigenlijk ook weer niet. En als de onzekerheid te groot wordt, gooien ze La Niña erbij voor een extra vleugje mysterie. Het doet bijna denken aan een potje weerbingo, waarbij de meteorologen stiekem hopen dat ze de juiste combinaties raden.

Dus, als je binnenkort op zoek bent naar je paraplu terwijl je in je zomerse outfit door de regen sprint, troost jezelf dan met de gedachte dat Weeronline het ook niet beter had kunnen voorspellen. Misschien kunnen we beter gewoon een muntje opgooien: kop is zon, munt is regen. Maar wie weet, komt La Niña toch nog om de hoek kijken en krijgen we sneeuw. Niets is onmogelijk in de fantastische wereld van de weersvoorspelling!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties