Snoep

Annemiek Wassenburg 25 aug 2024

Vroeger was het simpel. Een chocoladereep was snoep en kaas was eten. Zuurtjes: snoep. Witte bonen in tomatensaus: eten. Echt eten versus snoep.

Snoepjes waren bijzonder; een traktatie. Als een kind zoet was, werd het beloond met een snoepje. Maar nou moet hij minstens een ijsje om hem te laten ophouden met zeuren. Als het daarbij bleef, alla. Maar alle redenen om te snoepen zijn tegenwoordig ook goeie redenen. Even genieten. Afleiding. Ik heb wat lekkers nodig. En zo krijgt snoepzucht iets van een alcoholverslaving. Daarbij mag ook alles omdat…

-ose, -asse, tralala

Snoep smaakte dus zoet, eten zout/bitter/zuur. Helaas is dat onderscheid vervaagd. Want tegenwoordig zit haast overal toegevoegde suiker in, geniepig verstopt onder suikerloze namen. Van dat soort zijn er honderd, dus kies maar uit: melasse, geconcentreerd appelperensinassap, sacharose, fructose, stroop, kandij, honing. Zeg nou zelf: als u uw eigen gehaktballen maakt, gooit u daar dan ook suiker bij? Of bij wokgroente, goulash en versgeperst fruit? Maar ja; die namen. ‘Organische rauwe suiker’. Als dat hetzelfde is als ‘biologisch’, dan moet het wel gezond zijn.

Ondanks de overvloedige suiker staat nog steeds op alle pakken en potten dat het voedsel is. Of zelfs: gezond voedsel. We worden dus gewoon gepiepeld. Die fabrikanten mikken overal suiker in omdat het een goedkoop ingrediënt is. Waar suiker zit, hoeft niks duurs te zitten. Het scheelt misschien maar 2 cent per product. Maar tien miljoen soepzakken met een snufje suiker extra is tien miljoen keer 2 cent extra. Oftewel 200.000 euro extra winst. Mooi meegenomen. Geen enkele kapitalistische voedselcowboy geeft de kostenvoordelen van suiker zomaar op.

Waarschuwing

Als u optelt wat u dagelijks aan stiekeme suiker binnenkrijgt, schrikt u zich rot. Brood, yoghurtdrink, cornflakes, conserven, pindakaas, magnetrongerechten, soep, sausjes en dressings, snackballetjes, pizza, fris- en vruchtendrank, smeerkaas, gesneden kipfilet of achterham, worst en haché, allemaal met extra toegevoegde suiker. Alle beetjes extra samen zijn vaak meer dan de geadviseerde 25 gram per dag. Daar komt het natuurlijke zetmeel uit brood, bonen, rijst en aardappelen nog bij. Plus de natuurlijke suiker in fruit en zuivel.

Of u dagelijks de suikerpot uitlepelt. Zonder dat u één snoepje hebt gehad. Diabetes, dementie, hartkwalen, kanker, tandbederf worden gekoppeld aan die schijnaar zo onschuldige suiker. Hoeveel mensen worden hiervan de dupe, volgens de wet van de grote getallen? Het laat voedselcowboys ijs- en ijskoud. Die blijven pakken, potten en tubes vullen met vermomd snoep en bedriegen ons met valse gezondheidsclaims  en mooie plaatjes vol fruit. Tja, suiker is nu eenmaal niet zo fotogeniek.

Beste overheid, luister goed naar mij. Doe hetzelfde als bij tabak. Waarschuw. Op alle producten met toegevoegde suiker in welke vorm dan ook moet in koeienletters komen staan:

‘SNOEP’

Alleen op ‘schone’ producten staat niks. Dan weten consumenten wel wat ze eigenlijk kopen. Eens zien hoe gauw die rotsuiker dan foetsie is. Zelfs zonder belastingverhoging???

Lekker púh.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties