Slimste Mens, of Slimste Fietsers?

Jan Veenstra 19 aug 2024

Niet te geloven. Daar zitten ze dan, drie deelnemers aan De Slimste Mens, de crème de la crème van Nederlandse kennis en trivia. Maar wanneer de vraag kwam wie Daniël Lohues is, sloeg de klok 0 seconden. Geen belletje dat rinkelde, geen lichtje dat opging.

Zelfs Google zou nog even een ‘ik weet het niet’-pauze hebben genomen als het kon.

Kijk, het is al erg genoeg dat niemand kon vertellen wie Lohues is – die man van Skik, je weet wel, de band die ons ooit allemaal leerde dat fietsen in Drenthe niet alleen een noodzaak is, maar een kunstvorm. Maar het wordt nog erger. Koningsdag 2024 in Emmen? Geen idee. Misschien dachten ze dat het een nieuwe Netflix-serie was. En dan het ultieme moment van afgang: niemand kon vertellen dat Daniël Lohues vooral bekend is van het legendarische Op Fietse. Dat nummer is zo Drents als droge worst, maar toch kon geen van deze zelfverklaarde slimste mensen dat aan elkaar linken.

Zoeken naar kennis

Misschien hadden ze Op Fietse zelf moeten gaan. Door Drenthe. Op zoek naar die kennis die ergens tussen de velden en de akkers verloren is gegaan. Maar goed, als je Daniël Lohues niet herkent, zou je ook zomaar kunnen denken dat een fietspomp een nieuwe soort espressomachine is.

Ach ja, misschien moeten we volgend jaar maar gewoon een speciale editie doen: ‘De Slimste Fietser van Nederland‘. Met Daniël Lohues als juryvoorzitter, natuurlijk. Kunnen ze hem tenminste niet vergeten.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties