Eng kuchje? De puffer hebben we voor je geregeld
De tabaksindustrie die miljarden investeert in de farmaceutische sector om ziektes te behandelen die ze zelf heeft veroorzaakt – het klinkt als een plotwending uit een slechte komedie, maar het is een bizarre werkelijkheid. Dezelfde bedrijven die longkanker, COPD, en hart- en vaatziekten aan de top van de overlijdensstatistieken hebben gezet, presenteren zichzelf nu als de nobele redders die ons genezen van de kwalen die zij zelf op de wereld hebben losgelaten.
Het is alsof je eerst iemand de trap afduwt en daarna betaald krijgt om zijn gebroken been te gipsen.
Volgens de tabaksindustrie is deze zogenaamde transformatie een stap richting een ‘verantwoordelijke en toekomstbestendige’ sector. Ze willen niet langer afhankelijk zijn van de verkoop van tabaksproducten, wat op zich begrijpelijk is, gezien de regelgeving die hun markt wereldwijd steeds verder inperkt. Maar om dan maar de farmaceutische sector in te stappen, en wel in de hoek die zich richt op ziektes die door roken worden veroorzaakt, is een ironie van epische proporties. Denken ze echt dat we geloven dat de bedrijven die verantwoordelijk zijn voor zoveel ellende nu oprecht begaan zijn met onze gezondheid? Alsof ze zeggen: „Oké, we stoppen je longen vol met teer, maar maak je geen zorgen, we hebben de puffer al voor je geregeld.”
Ordinaire marketingtruc
De strategieën van grote tabaksfabrikanten, zoals Philip Morris met hun Beyond Nicotine en British American Tobacco met Building a Better Tomorrow, lijken gericht op een rookvrije toekomst, maar zijn een ordinaire marketingtruc. Laten we reëel zijn: zolang deze bedrijven hun primaire inkomsten nog steeds halen uit het verkopen van producten die wereldwijd miljoenen mensen verslaafd maken en doden, zijn hun mooie woorden weinig meer dan een rookgordijn.
Als de tabaksindustrie echt een schone lei wil, laat ze dan beginnen met transparantie over hun investeringen, stoppen met het promoten van producten die nieuwe generaties verslaafd maken, en serieus nadenken over hoe ze kunnen bijdragen aan het herstel van de schade die ze hebben aangericht. Tot die tijd blijft de claim van een rookvrije toekomst een in toxische damp gehulde valse belofte.