Lang leve de rimpels!

Hanny Schoonderwoerd 23 aug 2024

„Jij hebt nog helemaal geen rimpels!”, zegt ze. We komen elkaar tegen in de supermarkt en hebben elkaar jaren niet gezien. Ik glim van het compliment, alsof het ontbreken van noemenswaardige rimpels een grote verdienste is.

Er zijn genoeg andere tekenen dat ik de 30 ruimschoots ben gepasseerd, maar die besluit ik vandaag te negeren en opgewekt ga ik weer op huis aan.

Het blijft toch gek dat het ons verzetten tegen ouder worden gezien wordt als iets prijzenswaardig. Alsof er met het wegspuiten van een fronsrimpel opeens meer van je gehouden wordt? Een strak gezicht hangt niet samen met liefde en vriendschap. Iedereen weet dat het gaat om wie je bent, wat je te vertellen hebt, om je humor en je oprechte interesse in anderen. Waarom maakt ouder worden dan toch zoveel mensen onzeker? Vooral vrouwen. En dus ook mij.

B&B Vol liefde

Je hoeft B&B Vol Liefde maar te volgen om te zien dat een nieuwkomer daar vaak als bedreiging wordt gezien, vooral bij de wat oudere vrouwen. Aanmerkingen op de kledingstijl van de ander of op de grote borsten van Malgosia, zo onnodig! Vrouwen hebben een hardnekkige neiging om zichzelf constant met anderen te vergelijken en jongere of ‘mooiere’ vrouwen met een competitieve blik te benaderen. Vrouwen die goed in hun vel zitten, kunnen zonder moeite naar diezelfde vrouwen kijken zonder er iets negatiefs uit te halen. Ze weten dat hun waarde niet afhangt van uiterlijke vergelijkingen, maar van hoe ze zich voelen en wie ze zijn.

60 en tevreden

Het heeft dus vooral te maken met hoe je in je vel steekt. En als ik een onderzoek van Griffith University Queensland (eerder geplaatst op Metronieuws) mag geloven – en dat doe ik! – dan breken er goede tijden voor me aan. Ik ben rond de 60 en wat blijkt: rond deze leeftijd zijn we het meest tevreden over ons lichaam. Ik heb, net als mijn leeftijdsgenoten, de tijd gehad om te ontdekken en te begrijpen wat er écht toe doet. Al zijn mijn onzekerheden over mijn lichaam daarmee niet gelijk verdwenen. Het is niet voor niets dat ik geniet van het compliment rond mijn nog redelijk rimpelloze gelaat. Eindelijk blijken die extra kilo’s van mij een voordeel te hebben!

Afijn, laten we ouder worden zien als een overwinning, geen verlies. Het is niet vanzelfsprekend dat je oud mag worden, dus laten we die overwinning vieren, in plaats van ze te vrezen. En om met Michel de Montaigne (filosoof 1533-1592) te spreken: „Laat ons oppassen dat de ouderdom ons niet meer rimpels in de geest brengt dan op het gelaat.”

Lang leve de rimpels!

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties