Olympische Spelen in Parijs: een duik in het open riool
Ah, de Olympische Spelen. Dat vierjaarlijkse festijn waar de beste atleten ter wereld samenkomen om hun grenzen te verleggen, records te breken, en – als je dit jaar in Parijs bent – misschien een kleinigheidje als E.coli op te pikken. Want wat is een sportief avontuur zonder een beetje bacterieel gevaar, toch?
Laten we eerlijk zijn, de waterkwaliteit van de Seine was altijd al een beetje twijfelachtig. We wisten dat het niet bepaald een Zwitserse bergbron was, maar wie had kunnen denken dat de rivier een heuse cocktail van darmbacteriën en E.coli zou zijn? Een gratis souvenir voor elke atleet die zich durft onder te dompelen in het iconische water van Parijs.
Het begon allemaal onschuldig genoeg. Een triatlon hier, een openwaterzwemwedstrijd daar. Maar toen kwam het nieuws: te hoge concentraties van E.coli en enterokokken! Niets om je zorgen over te maken, tenzij je graag een gezonde maag behoudt. De Belgische triatlonploeg besloot wijselijk om de gemengde aflossing over te slaan nadat Claire Michel, een van hun steratleten, ziek was geworden. De diagnose? Waarschijnlijk een ongenode gast, rechtstreeks uit de Seine.
Unieke ervaring
En dan was er de Duitse openwaterzwemster Leonie Beck, die na haar olympische 10 kilometer in de Seine negen keer overgaf en last had van diarree. Wat een prestatie! Geen gouden medaille, maar je kunt later wel trots vertellen dat je hebt meegedaan aan de 10 kilometer open water zwemmen in het open riool van Parijs. Niet iedereen heeft de kans om zo’n unieke ervaring op hun CV te zetten.
Misschien moeten we bij toekomstige Spelen een nieuwe discipline introduceren: overleven in vervuild water. Het zou de sport naar een heel nieuw niveau tillen. In plaats van alleen maar snelheid en uithoudingsvermogen te testen, zouden we ook de veerkracht van het immuunsysteem van atleten kunnen evalueren. Wie weet, misschien wint de sterkste maag wel goud.
Subjectief begrip
Maar ach, laten we niet te hard oordelen. De Parijzenaars hebben beloofd dat de Seine tegen 2024 schoon zou zijn, en wie zijn wij om te twijfelen? Helaas blijkt dat schoon toch een subjectief begrip is. Misschien hadden ze gewoon een andere definitie van ‘zwemmen in helder water’ in gedachte – één waarin je na afloop meteen een antibioticakuur kunt gebruiken.
Dus, beste olympische sporters, als je nog moet deelnemen aan een evenement in Parijs, neem een duik in de Seine, maar neem vooral je humor mee. Want lachen is tenslotte het beste medicijn, en dat kun je goed gebruiken na een flinke slok van het Parijse rioolwater. Bon voyage!