Trots zijn op je land

Ronald van Assen 1 aug 2024

Vorige week maandag keerde ik, en mijn gezin, terug van een zestiendaagse rondreis door Noorwegen. Wat een bijzondere belevenis. Het afgelopen jaar hebben we dezelfde reis gemaakt met mijn ouders, dit jaar wilde we het nogmaals beleven met onze twee zonen. De magie was hetzelfde, de rust en prachtige natuur is werkelijk met geen pen te beschrijven.

Het lijkt of je op een totaal ander werelddeel vertoeft waar alles in slow motion gaat. Een utopisch land, een perfecte wereld.

Weet u wat mij het meest heeft verbaasd? De manier waarop de Noren met hun land omgaan. Is dat zo bijzonder? Ja, dat kan ik wel stellen. In ons eigen land gaat alles gehaast. Tijd voor elkaar is er vrijwel niet meer, laat staan dat we elkaar de ruimte gunnen. We dringen voor, halen ons gelijk, wachten niet op onze beurt en vervloeken wie ons in de wielen rijdt. Hoe anders is dat in Noorwegen. Mensen gunnen elkaar de ruimte. Komt het vandaag niet, dan morgen wel. En niet alleen op het platteland. Dat zou bijna vanzelfsprekend zijn. Gaat het er in Nederland op het boerenland dan niet op dezelfde manier aan toe?

Relaxter

Nee, dat durf ik volmondig te beamen. Ik vertoef zelf regelmatig op de Veluwe, Twente, of in de Achterhoek. Uiteraard is het leven daar minder gehaast dan in het Westen. Gelukkig wel, zeg. Toch is het niet te vergelijken met Noorwegen. Uiteraard, het leven in het Oosten van het land is veel relaxter dan in de Randstad. Toch staat dat in schril contrast met Noorwegen. Daar heerst echte rust, echte sereniteit.

Hoe komt dat? Omdat de Noren trots zijn op hun land. En als je trots bent op je land dan doe je er ook alles aan om dat uit te stralen. Om dat te bewerkstellen. Zijn de Noren dan arrogant? Heeft het te maken met een misplaatst patriottisme? Nee, zeker niet. Er is niets mis met vaderlandsliefde, met eergevoel voor je vaderland. Hadden we dat in Nederland maar wat meer. Dat zou ons niet misstaan.

Bende

Weet u wat ons het eerste opviel toen we weer in Nederland waren? De enorme teringbende. Of je nu op een parkeerplaats bent, bij een wegrestaurant of benzinepomp. Overal ligt rommel. Is het nu werkelijk zoveel moeite om je afval in de daarvoor bestemde bak te gooien? Is het zo lastig je rotzooi niet in het gras te deponeren? Blijkbaar wel. En weet u waar dat volgens mij mee te maken heeft? Met een gebrek aan vaderlandsliefde.

Trots zijn op je land, dat is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties