Media verliest serieuze aandacht door overmatige focus op stereotypen

Jan Veenstra 6 aug 2024

Als hetero, maar ook volgens mijn bevriende homo’s, voel ik dat we niet meer serieus worden genomen door de media. Voordat u mij in een hokje stopt als LHBTIQ-hater, wil ik mijn mening verduidelijken.

Veel televisie-uitzendingen worden gedomineerd door overdreven stereotype gedragingen, vaak belichaamd door flamboyante personages die de hele show beheersen. Deze representatie lijkt de publieke perceptie negatief te beïnvloeden. Het is niet de flamboyance zelf die het probleem is, maar het feit dat dit vaak de enige weergave is van de LHBTIQ-gemeenschap. Het leidt tot een vertekend beeld, waarin iedereen binnen deze gemeenschap op dezelfde manier wordt neergezet, alsof hun identiteit alleen door deze uiterlijke kenmerken wordt bepaald.

Acceptatie van LHBTIQ’ers

Uit de Gezondheidsmonitor Jeugd van de Gemeente Amsterdam blijkt dat slechts 43 procent van de leerlingen in de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs het normaal vindt als twee mannen of vrouwen verliefd zijn op elkaar. Dit is zorgwekkend, vooral omdat de acceptatie van LHBTIQ’ers onder jongeren daalt. Het kabinet zoekt naar verklaringen voor deze dalende acceptatiecijfers, maar het lijkt voor de hand te liggen dat de huidige mediarepresentatie bijdraagt aan deze trend.

In een tijd waarin we zouden moeten streven naar inclusiviteit en acceptatie, lijkt het erop dat we juist achteruit gaan. Veel mensen, zowel hetero’s als homo’s, identificeren zich niet met wat ons door de media wordt voorgespiegeld als ‘normaal’. Deze geforceerde weergave kan een averechts effect hebben, waardoor de acceptatie afneemt en de toon van het publieke debat verhardt.

Begrip bevorderen

Het is essentieel dat we streven naar een meer evenwichtige en realistische representatie van de LHBTIQ-gemeenschap in de media om een bredere acceptatie en begrip te bevorderen. Niet iedereen binnen deze gemeenschap gedraagt zich flamboyant en niet elke flamboyante persoon hoort bij de LHBTIQ-gemeenschap. Door een diverser beeld te laten zien, kunnen we bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zich geaccepteerd en gerespecteerd voelt.

Laten we stoppen met het versterken van stereotypen en in plaats daarvan een breed scala aan verhalen en identiteiten tonen. Alleen dan kunnen we een echte stap zetten richting inclusiviteit en acceptatie.

Bijzondere docu Queerkamp over tieners is allesbehalve ‘in your face’

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties