Piep-piep-piep

Ilse Annegarn 2 aug 2024

Ik kook op inductie. Hiervoor heb je een inductiekookplaat nodig. Zo’n plaat bevat veel elektronica. Je moet er speciale, (dure) pannen voor aanschaffen, met een magnetische bodem.
Andere nadelen van inductiekookplaten? Als je er iets zwaars op laat vallen op, dan heb je zo een flinke barst te pakken.

Ik ben heel erg goed in dingen laten vallen. Een ongeluk zit in een klein (keuken)hoekje! Kookt er iets over? Dan moet je van de staalsponsjes afblijven. Gebruik je ze wél dan oogt het glazen oppervlak daarna alsof het bewerkt is door een graffitikunstenaar.

Zijn er ook voordelen aan het inductiekoken? Ja hoor! Als je knoeit, dan kun je het geknoeide er zó afvegen. De plaat ziet er dan ook meestal uit om door een ringetje te halen, iets wat je van het ouderwetse gasfornuis niet kunt zeggen. Of je moet dagelijks als een staalsponsjesfetisjist op de pitten losgaan. Met onze inductiekookplaat was ik dan ook heel blij totdat… ik afgelopen zaterdag tijdens het koken ineens een doordringende piep hoorde. Waarna ‘F4’ op alle vier de kooppunten begon te knipperen. De spaghetti lag bijna direct bewusteloos in het al niet meer kokende water. Ik riep (de eigen technische skills kennende) mijn man die optimistisch naar de meterkast liep. „Even de stroom eraf en erop en dan zal-ie het wel weer doen.” Niet dus.

Repareren of kopen

Ik googelde ‘kapotte inductiekookplaat’ en vond een verhaal over zekeringen. Oké, waarschijnlijk een garantieverhaal dus. De bon was zo gevonden, maar verdorie, we hebben hem alweer zes jaar. Omdat we inmiddels al méér platen kapot hebben gehad, weten we ook dat repareren duur is. Als een monteur bij je huis gearriveerd is, mag je al 75 euro dokken. En dan heeft-ie nog nergens aan gezeten. Aangezien alle pitten foutmeldingen geven, kunnen we beter nóg iets meer uitgeven en een nieuwe kopen. Uitkiezen is zo gebeurd. Ik wil er zo min mogelijk elektronica op en je snapt waarom. Winkelwagentje. Besteld. Mét monteur, want je mag een inductiekookplaat niet zelf aansluiten.

De volgende morgen zetten we de kapotte plaat nog een keer aan. Verrek, hij doet het weer. NIKS FOUTMELDING! Bij mij komt de stoom uit de oren van verontwaardiging. Gelukkig zijn we het erover eens dat we vandaag toch de nieuwe laten komen. Want als-ie het één dag spontaan niet meer doet, is het gedaan met ons vertrouwen.

Later op de morgen geeft de plaat weer een foutmelding Pff, gelukkig. En een uur later stuurt mijn man me een appje van de aanwinst. Ik kan niet wachten om de kookplaat in het echt te zien. Nu maar hopen dat ik hem ook durf te gaan gebruiken.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties