Is there life on Mars?

Claude Aendenboom 16 aug 2024

Toen de familie mijn 12e verjaardag vierde, kreeg ik van mijn broer Tom een muziekcassette vol met David Bowie-songs, waaronder het nummer Is there life on Mars? Deze hit bracht Bowie uit in 1971. En onbewust moet ik als baby deze song opgemerkt hebben.

Want toen ik in de wieg lag te huilen tijdens warme, slapeloze zomernachten, troostte vader mij door te wijzen naar de mooie sterrenhemel. Met grote ogen hoopte ik de planeet Mars te kunnen zien. Ik broebelde maar wat en toch begreep vader mij en glimlachte: Ja Cloclo, ooit zal je de rode planeet mogen aanschouwen, ja ooit koop ik voor jou een reuzentelescoop. Ik schreeuwde het uit van blijdschap.

De telescoop heb ik nooit gekregen, maar ik keek later wel vaak naar de verzameling ruimtefoto’s van mijn broer die ervan droomde om als astronaut voor de NASA te werken. Ach, Tom droeg al heel jong een bril, hij moest met veel hartzeer zijn droom opgeven. Maar ik bleef enorm gepassioneerd door Mars.

Geland in Antwerpen

Veertig jaar later, in 2022, namen mijn broer en ik de trein naar SPA©E – The Human Quest. Volgende info heb ik van Google:

‘Human Quest, de grootste ruimtevaartexpo van Europa, is geland in Antwerpen. The Human Quest neemt ruimtevaartliefhebbers, kinderen, families en scholen mee op een fascinerende reis door het verleden, heden en toekomst van de ruimtevaart.Tijdens de expo zie je tientallen fascinerende replica’s van onder meer ESA (Europese ruimtevaartorganisatie), NASA (Verenigde Staten) en Roscosmos (Rusland). Daarnaast geven tal van historische documenten en anekdotes je een unieke inkijk in het leven van astronauten. Zelf maak je onder andere de maanlanding van dichtbij mee, kijk je binnen in de cockpit van Space Shuttle Atlantis en koppel je jouw eigen ruimtevaartuig aan.’

Mysterieus

Toen we die avond weer in de trein zaten, discussieerden Tom en ik uitvoerig over het mysterieuze bestaan van de kosmos en de rol die de mensheid in de toekomst zal spelen in het zoeken naar buitenaardse wezens en het ontdekken van dezelfde planeten als onze aarde. Toch gaf ik als een klein onvolwassen kind te kennen dat ik een beetje op mijn honger zat, want ik had graag virtueel nog meer over Mars willen zien. Tom giechelde: „Oei Claude, nog meer? Keep on dreaming.”

Vandaag beleefde ik de dag van mijn leven. Omdat ik vorige maand door de NASA werd gecontacteerd om lid te worden van hun group, krijg ik sindsdien met regelmaat foto’s over hun verkenningsvluchten en projecten. En raar maar waar: vanmiddag ontving ik op mijn smartphone een bericht van een NASA-onderzoeker. Deze man deed een expeditie in Jezero Crater Roof. Vlug googelde ik deze naam en ja, deze krater kan je aanschouwen op mijn geliefde planeet. Meteen lanceerde ik mijn prangende levensvraag als een raket de ruimte in tot bij de astronaut: ‘Is there life on Mars?’

Ik wacht nu op een teken van leven… Ach, ik hoor nu net de pieptoon op mijn phone, zou het een bericht zijn van het marsmannetje?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties