De hapklare bitterbal

Frits Kool 20 aug 2024

Is een hete bitterbal hapklaar? Nee, wel een garantie voor het verbranden van je mond. Bij de Koninklijke Marine is dat risico verleden tijd.

Kortgeleden vond in Den Helder de commando-overdracht van een marine-eenheid plaats. Zo’n overdracht komt regelmatig voor, dus de marinebasis in Den Helder stond niet op zijn kop. Toch was er veel tromgeroffel, ceremonieel vertoon, koperklanken, ‘geeft acht’, het Wilhelmus en tenslotte ‘op de plaats rust’.

Gloeiend heet

Tijd voor de receptie, waar de scheidend commandant werd bedankt en zijn opvolger succes werd gewenst. Bij de drankjes waren er heel veel bitterballen. Gloeiend heet en zeker niet hapklaar. Gelukkig was etiquette & protocol-expert Jan Jaap van Weering aanwezig om te demonstreren hoe je een bitterbal zonder verbrandingsgevaar kunt eten. Zo doe je dat.

1. Neem de bitterbal tussen duim en wijsvinger.
2. Doop hem één keer in de mosterd.
3. Bijt met je tanden een klein stukje van de korst af.
4. Laat door de opening hete lucht ontsnappen.
5. De bitterbal is nu klaar voor consumptie, zonder verbrandingsgevaar.
6. Geniet!

Voor de perfecte combinatie van hete vuren, weerbaarheid en smaak moet je dus bij de marine zijn. Zorg dat je erbij komt! De hapklare bitterbal is niet voor niets de trots van de koninklijke marine.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties