Van Weels wandeltocht naar autocratie

Jan Veenstra 16 aug 2024

Ah, daar is-ie dan weer, onze minister van Justitie en Veiligheid, David van Weel. Dit keer komt hij niet met de zoveelste oproep om onze bunkers alvast klaar te maken voor een mogelijke oorlog, maar met iets veel subtielers: een vriendelijk verzoek om toch vooral te gaan demonstreren op een gezellig hoekje, ver weg van waar iemand je ook maar kan horen of zien.

Van Weel, een man met een VVD-pasje op zak en een voorkeur voor orde en netheid, is er heilig van overtuigd dat Nederland toe is aan wat meer grenzen, en dan vooral binnen het demonstratierecht. Dat klinkt bijna als een oxymoron, nietwaar? Want wie zit er nu op te wachten om vrijelijk te mogen demonstreren, maar dan wel alleen waar de overheid dat toestaat? Vrijheid binnen afgebakende lijntjes – hoe gezellig!

Briljante vraag

Volgens onze minister gaat het hier natuurlijk niet om het inperken van rechten, absoluut niet. Hij wil gewoon „grenzen stellen”. Een beetje zoals je je kinderen leert om netjes binnen de lijntjes te kleuren. En laten we eerlijk zijn, een groot deel van de bevolking zou dat vast prima vinden, toch? Al die uren aan politie-inzet, die kunnen we toch veel beter gebruiken? Voor echt belangrijke dingen, zoals het beschermen van onze minister tegen vervelende, luidruchtige demonstranten die denken dat hun mening er daadwerkelijk toe doet.

En dan die briljante vraag van Van Weel: „Zien deze demonstranten wel de impact van wat zij doen op onze rechtsstaat?” Juist ja, want de echte bedreiging voor de rechtsstaat zijn natuurlijk de mensen die gebruikmaken van hun grondrechten, niet de politici die diezelfde rechten proberen in te perken. Het is een wonder dat Van Weel het gevaar niet eerder heeft ingezien.

Knipoog en glimlach

Maar de minister moet oppassen, want er zijn zelfs advocaten die zijn voorstellen ronduit gevaarlijk noemen, en, hou je vast, als „een opmaat naar autocratie”. Autocratie, dat is toch dat enge systeem waar één man alle macht naar zich toetrekt? Laten we eerlijk zijn, zoiets zou in Nederland toch nooit gebeuren! Toch?

Het blijft verfrissend om te zien hoe politici als Van Weel, met een knipoog en een glimlach, proberen onze rechten net iets minder vrij te maken. Demonstreren? Zeker! Maar doe het dan wel waar niemand er last van heeft. Misschien in je eigen achtertuin? Zo kunnen we allemaal genieten van de rust en orde die onze rechtsstaat zo nodig heeft.

Dank je wel, meneer Van Weel, voor het veiligstellen van onze democratie. Eén ‘afgebakende’ demonstratie per keer.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties