Tunnelvisie?

Frits Kool 2 aug 2024

Wat een sensatie! Ik keek door een tunnel. Had ik stress of mankeerde er iets aan mijn ogen? Had ik last van een tunnelvisie?

Er was niets aan de hand. Mijn ogen functioneerden zoals het hoort en ik zat ontspannen in een bootje met familie. We voeren door een ‘tunnel’ op weg naar het oostelijk deel van het Rijk der Duizend Eilanden, dat na de ruilverkaveling bewaard is gebleven.

Broek op Langedijk. Hier ben ik geboren en getogen; al meer dan 55 jaar woon ik verderop in het land. Af en toe ga ik uitwaaien aan de Noord-Hollandse kust en nu was er opeens dat nostalgische vaartochtje tussen de akkertjes door. Er stond een licht briesje.

Tulpen koppen

Zag ik daar het akkertje van Freek Balder? Waar ik aardappelen rooide? Nee, dat was de akker van Otto Koedijk. Daar zette ik in het najaar bloembollen en in mei kopten we de tulpen. In de verte zag ik de schutsluis, die toegang geeft tot de ringvaart Alkmaar-Kolhorn. Hoe is het mogelijk. Daar, die akker was van Henk Weerkamp. Hier trokken we in de herfst wortelen uit de grond. Kisten vol. Nee, bewaarkool heb ik nooit geoogst. Wel kreeg ik als 11-jarige in de zesde klas van de lagere school een paar dagen tuinbouwverlof om koolplanten aan te geven.

Tuinder Koedijk liep dan voorop met gebogen hoofd en rug, maakte met zijn ‘grafie’ een kuiltje waarin hij het door mij aangegeven koolplantje zette. Hij keek achterom. Ik keek vooruit. Kijk, hier varen we langs het terrein van mijn vroegere baas, KW, toen toonaangevende exporteur van groenten en aardappelen. Nu is het geschiedenis.

Wereldprimeur

En daar doemt de Broeker Veiling op. In 1887 een wereldprimeur. In 1967 drukte ik hier op de knop. Nu is het een museum. Museum Broeker Veiling. Terugkijken is leuk (wie zijn geschiedenis niet kent…), maar vooruitkijken is toekomstgerichter. De duizend eilanden zijn verkaveld tot grote tuinbouwarealen, rechte wegen en weinig sloten.

Van de meer dan duizend bewaarkool-telers resteert er nu nog een handvol. De plaatselijke coöperatie (CTAV) heette in mijn jeugd: De Vooruitgang. Daar werd vooruit gekeken. Van tunnelvisie hadden ze geen last. Toch is CTAV De Vooruitgang nu ook geschiedenis. Het was me het dagje wel. Gaat het weer een beetje, Frits Kool?

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties