De druk van Pascal

Claude Aendenboom 27 aug 2024

Mijn broer Pascal, afgestudeerd als ingenieur, neemt zichzelf de laatste tijd te veel au sérieux. Vooral sinds hij enkele maanden geleden in de politiek stapte. Hij koppelt daarbij graag het nuttige aan het aangename en gaat zoveel mogelijk naar politieke bijeenkomsten en drinkt om socialer te zijn, bij een glaasje wijn worden er immers veel zaken beklonken. Maar ook wanneer er een groot politicus overlijdt, gaat hij naar diens begrafenis. Zo praatte hij onlangs nog in een overvolle kerk met een voormalig EU-voorzitter en andere prominenten. Nadien nipte hij weer snel aan een glaasje cava.

Ach, het zit een beetje in de familie. Het probleem is nu dat Pascal mij vaak opbelt met de vraag om zijn drankgebruik te bekostigen terwijl hij een mooi salaris heeft. Hij misbruikt daarbij zijn nieuwste politieke leus: “Familie moet elkaar helpen”. Tot ik gisteren een bericht las van de welbekende acteur Anthony Hopkins, zoals altijd met vele wijze woorden: “Vermijd toxische relaties!” En dus zal ik vandaag Pascal melden dat ik een time-out wil. Om even op adem te komen, de druk op de ketel wordt immers te groot.

Vorig weekend ontving ik een Facebookbericht van de group Astronomy & Landscapes, waar ik onlangs met enige trots lid van ben geworden. In dat bericht las ik: “The Milky Way with Earth? Or the Milky Way without Earth? The Universe doesn’t care.” Ik heb meteen gereageerd: “I think the cosmoscreator cares.”

Omdat ik vannacht de slaap niet kon vatten, tuurde ik naar de wonderbaarlijke sterren. Plots hoorde ik mijn smartphone piepen. Verveeld kwam ik uit mijn salon en mompelde: “Mijn broer alweer, zo vroeg?” Tot mijn verbazing zag ik bij mijn laatste fb-bericht een like van een heel bekend persoon, een miljardair, een levende legende, al jaren aan de top, ja, een like van… Elon Musk himself. En ik dacht: “Wow, dat is een grote mijnheer, wat een eer”. Voor de dummies onder ons die hem nog niet kennen, volgt hieronder info van internet:

Musk is de oprichter van SpaceX en medebedenker en -oprichter van Zip2. Hij is CEO van Tesla, waar hij een jaar na de oprichting aantrad. Hij mag zich ook oprichter van Tesla noemen, zoals afgesproken met de andere oprichters. Hij is ook de oprichter van het voormalige X.com. Dit bedrijf fuseerde later met Confinity Inc. tot PayPal. In 2022 kocht hij Twitter, waar hij de controle heeft.

Omwille van deze ‘like’, voel ik mij plots vederlicht en ik besluit: “Ik laat mij door Pascal niet meer onder druk zetten.” Ik zing zachtjes: “I’m free as a bird, flying across the universe.”

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties