Burn the Pickme’s

Elianne van Turennout 29 aug 2024

Coolgirl, Pick-me, “Not like the other girls”-meisje, etc. We kennen allemaal het fenomeen van dat ene meisje met wat masculiene trekjes, dat wil laten zien dat zij beter is dan andere meiden. Of het nu gaat om het feit dat ze binnen vijf minuten kan douchen terwijl die andere meiden er uren over doen, alleen mascara draagt terwijl de rest een uitgebreide make-uproutine heeft, of dat ze een autoband kan vervangen—terwijl die “hopeloze bimbo’s” er niks van bakken.

Zij is tenminste niet zo “lastig” als andere vrouwen. Ze speelt niet volgens de ongeschreven regels van “meisjesachtig” zijn en stelt zich op als de ‘koele’ uitzondering. ‘I’m not like the other girls, I’m even worse! Mhuahahaha!’ Nu de grap die niet kon blijven liggen is gemaakt, kunnen we ingaan op hoe het opplakken van dit label aan een vrouw ook een middel kan zijn om vrouwenhaat te voeden – onder het mom van zogenaamd “het goede doen” als the ‘girls girl.’

Deze dynamiek is in feite een patriarchale structuur, waarin vrouwen worden aangemoedigd om elkaar te beoordelen en af te keuren op basis van hoe goed ze zich aan de regels van ‘vrouwelijkheid’ houden. In dit geval wordt de vermeende “pick-me” bestempeld als de heks die digitaal verbrand moet worden. En gelukkig ben jij dat niet; jij bent de “girls girl” die haar eruit heeft gepikt. Maar wat je daarmee doet, is bijdragen aan de eeuwenoude tactiek van jezelf buiten schot houden door anderen in opspraak te brengen.

Zolang een meid of vrouw anderen niet neerhaalt om zelf beter in de spotlights te komen, wat is er dan mis mee als zij bier drinkt of van videogames houdt? Dit soort meiden krijgen vaak het “pick-me”-label opgeplakt, terwijl ze helemaal geen “pick-me”-gedrag vertonen. Ze hebben simpelweg hobby’s die niet stereotypisch vrouwelijk zijn, en dat is prima. Het probleem ontstaat pas als er dingen worden gezegd als: “Ja, ik ben bi, maar ik date alleen mannen, want met meiden krijg je zoveel drama” of “Veel meiden moet je eerst onder de douche zetten voordat je weet hoe ze er echt uitzien. Ik draag alleen mascara.”

Je hebt natuurlijk het recht om meiden en vrouwen aan te spreken die het hele geslacht de grond in trappen om zelf beter te lijken. Maar ga geen mensen met andere hobby’s dan jij dat label opdrukken, waardoor ze eigenlijk direct op de digitale brandstapel belanden, alleen omdat ze hun vrouwelijkheid anders durven te uiten dan jij. Als je dat doet, beschuldig je iemand van interne vrouwenhaat, terwijl je in de praktijk zelf externe vrouwenhaat laat zien, wat het concept van sisterhood volledig onderuit haalt. Het is al verwarrend genoeg om een vrouw te zijn, dus laat vrouwen die jou niets hebben gedaan alsjeblieft met rust.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties